Wortel- en Merksplas-Kolonie opgenomen in de Europese Landscape Award Alliance

Wortel- en Merksplas-Kolonie worden als cultuurlandschap opgenomen in de ‘Landscape Award Alliance of the Council of Europe’. Dat is gisteren bekendgemaakt bij de uitreiking van de tweejaarlijkse Europese Landschapsprijs. De Kolonies waren ook kandidaat voor deze prijs. Die ging echter naar een Zwitsers natuurherstelproject. 


 
Het comité van de viceministers van de Raad van Europa reikte deze prestigieuze award nog maar voor de zesde keer uit. In totaal werden 23 nationaal geselecteerde projecten beoordeeld. Het winnende Zwitserse project is een landschapspark waarin de rivier Aire op natuurlijke wijze opnieuw in het landschap werd geïntegreerd. 


Begin 2019 werd bekend dat het agentschap Onroerend Erfgoed het door Kempens Landschap ingediende project over Wortel- en Merksplas-Kolonie had geselecteerd als Belgische kandidaat voor de Europese prijs. De Vlaamse jury loofde Kempens Landschap daarbij om haar integrale benadering van de landschapszorg. In totaal dienden 23 landschapsprojecten uit heel Europa zich aan. Door aan deze wedstrijd deel te nemen is het Kolonie-project toegetreden tot de ‘Landscape Award Alliance of the Council of Europe’. Hiermee draagt Kempens Landschap het belang van landschapszorg mee uit en worden Wortel- en Merksplas-Kolonie in een databank met inspirerende voorbeelden opgenomen.