Open Monumentencongres: parallelsessies 1

Op deze pagina vind je meer informatie over de inhoud en spreker van de sessies tussen 13.30u en 14.30u. Klik op de sessie om meer te lezen.


Een beheersplan voor onroerend erfgoed: wat zijn de voordelen voor het beheer van jouw erfgoedsite? - Els Derycke en Helena ten Berge (Herita), Hilde Thibaut (Agentschap Onroerend Erfgoed) 

 • Themalijn: site-ontwikkeling
 • Type: interactieve lezing

Wil je een erfgoedpremie aanvragen of jouw site als open erfgoed laten erkennen, maar ben je niet zeker of je hiervoor nog een beheersplan nodig hebt?
Tijdens deze sessie leggen we je aan de hand van concrete voorbeelden uit in welke gevallen je vanaf 2019 best nog een beheersplan op zak hebt. We bekijken welke vrijstellingen en financiële ondersteuning (premies en vermindering van de personenbelasting) verbonden zijn aan een beheersplan en wat nu eigenlijk een cultuurgoed is. Een consulent van het agentschap Onroerend Erfgoed vertaalt de belangrijkste wijzigingen uit de regelgeving naar de praktijk

Schrijf je in voor het congres


Van bezoekersprofiel tot betekenisvolle interactie - Marije Nouwen (KU Leuven)

 • Themalijn: publiekswerking
 • Type: workshop

In deze workshop staat de beleving van bezoekers tijdens een museumbezoek of bezoek aan een monument centraal. Geïnspireerd door participatief design-onderzoek leer je hoe je een bezoeker-centred plan kan opstellen. Daarbij wordt ingezoomd op het opstellen van bezoekersprofielen van zowel jongeren als volwassenen.

Schrijf je in voor het congres


Gered! Hoe fondsen werven voor de restauratie van Brels schip? - Piet Wittevrongel (Save Askoy II)

 • Themalijn: financiering
 • Type: interactieve lezing

De Askoy II, was in de jaren zestig het grootste zeiljacht in België. Het werd in die periode opgenomen in de lijst van 20 mooiste jachten ter wereld. Alsof dat nog niet genoeg is, was het schip eigenaar van twee grote Belgen: architect Hugo Van Kuyk en Jacques Brel. Het schip wordt momenteel gerestaureerd om het binnenkort opnieuw te water te laten.

Piet vertelt het verhaal van hoe vijf vrijwilligers op creatieve wijze duizenden euro’s verzamelden voor de thuiskomst en de restauratie van het schip. Duik mee in het verhaal van dit bekende schip en kom te weten welke fondsenwervingsmethodieken het succes van ‘Save AskoyII’ bepalen.  Op het einde van de sessie deelt fundraisingexpert Geert Dobbelaere (Emolife) zijn reflecties over deze methodieken met de deelnemers.

Schrijf je in voor het congres


Vrijwilligers verenigd! Hoe je slagkracht als team vergroten? - Geert Stevens (Grevenbroekmuseum)

 • Themalijn: management
 • Type: interactieve lezing

In Achel bundelen 30 vrijwilligers van diverse erfgoedverenigingen de krachten om dynamisch en slagkrachtig te blijven. Tijdens deze sessie vertelt Geert hoe het Grevenbroekmuseum haar vrijwilligers werft en gemotiveerd houdt. Dankzij hun aanpak slaagt het Grevenbroekmuseum erin om diverse leeftijdsgroepen aan te trekken. Geert deelt tijdens deze lezing zijn tips over hoe je vrijwilligers aan je vereniging of aan je project bindt. Na het verhaal van Geert deelt vrijwilligersexpert Joris Piot zijn reflecties over dit praktijkvoorbeeld met de deelnemers.

Schrijf je in voor het congres


Leuven verbindt: een samenwerkingsmodel uit de doeken - Joke Buijs, Tiny T'Seyen (Dienst onroerend erfgoed Leuven en Erfgoedcel Leuven)

 • Themalijn: management
 • Type: interactieve lezing

Wat als…verschillende stadsdiensten een deskundige rond erfgoed in huis hebben? Wat als…je de bevolking van je stad beroert met de historische verhalen van de stad?
Aan de hand van diverse voorbeelden getuigen Joke (onroerend erfgoed) en Tiny (erfgoedcel) hoe ze vanuit verschillende diensten via samenwerking het Leuvense bestuur, hun collega's en de Leuvenaars stimuleren rond erfgoed. Hoe zorgden ze er in Leuven voor dat het bestuur meer en meer een 'erfgoedreflex' heeft ontwikkeld? En welke effecten heeft dit voor het erfgoed? In deze sessie maak je kennis met enkele samenwerkingsprojecten die aantonen hoe erfgoed een volwaardige plaats kan krijgen binnen stadsontwikkelingstrajecten. Laat je door deze visie op erfgoed, beleid en ontwikkeling inspireren om ook in jouw gemeente of stad het belang van erfgoed voor toekomsttrajecten te promoten! 

Schrijf je in voor het congres


Hoe een jong publiek natuurlijk en industrieel erfgoed laten ontdekken? - Sarah Gallasz, Dirk Wyns (MOOSS, District Hoboken)

 • Themalijn: publiekswerking
 • Type: interactieve lezing

Hoe een jong publiek natuurlijk en industrieel erfgoed laten ontdekken? Als antwoord op die vraag ontwikkelde Mooss voor het natuurgebied Hobokense Polder een educatief pakket, op maat van de derde graad lager onderwijs en de eerste graad secundair onderwijsKinderen trekken met een ‘reporterkit’ op een actieve ontdekkingstocht door het gebied. Als ‘reporterteams’ volgen ze een uitgestippelde route en een scenario en zoeken ze naar sporen uit het verleden die ze later vastleggen op film. Het resultaat? Kinderen ontpoppen zich in één moeite tot leergierige ‘industriële archeologen’ en maken Hobokense Polder-vlogs vol informatie over deze unieke erfgoedsite. Benieuwd hoe het werkt? Vuur tijdens het congres je vragen af bij Sarah en Dirk! 

Schrijf je in voor het congres


Kerk in het midden: participatief herbestemmen - Bert Van der Veken (Provincie Oost-Vlaanderen)

 • Themalijn: site-ontwikkeling 
 • Type: interactieve lezing

Kerk in het midden wil door participatie van de lokale gemeenschap tot een nieuw of extra gebruik (neven- of herbestemming) van een kerkgebouw komen. In deze lezing getuigt Bert over twee piloottrajecten in twee plattelandsgemeenten in Oost-Vlaanderen. De provincie werkt hiervoor samen met Vormingplus Gent-Eeklo. Wat zijn de resultaten van de co-creatieve projecten, welke effecten hebben ze op de lokale gemeenschappen en welke ervaringen kunnen nu al gedeeld worden? Aan de hand van enkele bouwstenen geeft Bert je inzicht in het proces van een co-creatief herbestemmingsproject voor kerken. Heb je dus plannen om de toekomstige invulling van een kerkgebouw samen met de gemeenschap aan te pakken? Dan kan je deze sessie niet missen!

Schrijf je in voor het congres


Dompel je onder in het woelige verleden van Abdijsite Herkenrode

 • Themalijn: publiekswerking
 • Type: rondleiding

Tijdens deze rondleiding ontdek je de rijke geschiedenis van Abdijsite Herkenrode. Wist je dat Herkenrode de eerste vrouwenabdij van de cisterciënzerorde in de Nederlanden was?
Luister naar het verhaal van graven en abdissen, over opbloei, verval en wederopstanding. Tijdens de rondleiding kom je onder andere te weten waarom de eenhoorn het symbool van de site is.

Deze rondleiding is een leerrijke beleving waarbij je de erfgoedsite en al haar bijzondere gebouwen en de daarbijhorende verhalen ontdekt.

Schrijf je in voor het congres

Terug naar de overzichtspagina van het congres