Open Monumentencongres: parallelsessies 2

Op deze pagina vind je meer informatie over de inhoud en spreker van de sessies tussen 14.30u en 15.30u. Klik op de sessie om meer te lezen.De Ruien-Antwerpen ondergronds, een PPSS succesverhaal - Dirk Arts, Erwin Lauriks (Zanzibar, Werkmmaat) 

 • Themalijn: publiekswerking
 • Type: lezing

Stad Antwerpen vertrouwde de exploitatie van De Ruien, een net van natuurlijke en uitgegraven waterwegen dat de stad van water en een binnenhaven voorzag, toe aan Werkmmaat en Zanzibar. Werkmmaat is een sociaal tewerkstellingsproject en Zanzibar een eventmarketingbureau. Beide partners gaven een nieuw elan aan De Ruien met investeringen in service, infrastructuur en beleving. In twee jaar tijd verdubbelde het bezoekersaantal en groeide de vraag naar nog meer samenwerkingen. Ook benieuwd naar wat de succesfactoren zijn en hoe publiek-private-sociale partnerschappen elkaar kunnen versterken? Kom luisteren naar de tips van Werkmmaat en Zanzibar.

Schrijf je in voor het congres


Eperon d'Or: het verhaal van een succesvolle herbestemming - Hilde Colpaert (Eperon d'Or)

 • Themalijn: site-ontwikkeling
 • Type: interactieve lezing

Van voormalige schoenfabriek tot museum en toeristisch infopunt. Hilde neemt je in haar sessie mee naar 'the making of' van deze herbestemming.  Hoe ga je van start, welke keuzes zijn gemaakt, wat zijn de uitdagingen en de voor- en nadelen om een museum onder te brengen in een beschermd pand? Ze deelt haar ervaringen en enkele tips graag met iedereen die met herbestemmingsplannen zit.

Schrijf je in voor het congres


Iedereen Friendraiser! - Geert Dobbelaere (Emolife)

 • Themalijn: financiering
 • Type: interactieve lezing

Dromen van een ideale wereld waarin jij al je droomprojecten kan realiseren, is onvoldoende. Droomprojecten zijn er om te realiseren! Ook in moeilijke tijden zijn er tal van mogelijkheden om fondsen te werven voor jouw project; of liever: aan friendraising te doen.

Friendraising? Ja, de zekerste weg naar succes loopt via de warme vriendenkring die erfgoedzorgers uitbouwen. De stap naar vragen om giften die je dromen waarmaken is natuurlijker, duurzamer en respectvoller wanneer je dromen, DNA, verleden en toekomst met de schenker deelt. Emolife toont je tijdens een kort atelier de eerste stappen op die weg.

Schrijf je in voor het congres


Hoe zorgen voor continuïteit in je vrijwilligersploeg? - Joris Piot (Hogeschool UCLL)

 • Themalijn: management
 • Type: workshop

Jammer genoeg worden we allemaal ouder. Zelfs de meest gemotiveerde vrijwilligers die de hele werking levende houden, krijgen grijze haren. De hoge leeftijd van een aantal vrijwilligers hoeft echter niet het einde te betekenen van je erfgoedwerking. Ben je benieuwd hoe je voor continuïteit kan zorgen en hoe je je gedreven vrijwilligers aan boord houdt? Joris Piot laat via een aantal good practices zien wat je kan doen.

Joris is bekend als auteur van het boek ‘Eat love volunteer’ en brengt zijn theoretisch onderzoek en praktijkkennis uit het socio-culturele veld samen in deze workshop. Ga met hem in debat over jouw specifieke situatie in een interactief gesprek. Pas daarna de aangereikte ideeën en tips toe op je eigen werking en je bent vertrokken. 

Schrijf je in voor het congres


Van urnenveld tot natuurbegraafplaats? interdisciplinaire samenwerking loont - Nele Goeminne, Peter Roosen, Joyce Paesen (Mowa, RL Lage Kempen, IOED Lage Kempen)

 • Themalijn: site-ontwikkeling
 • Type: interactieve lezing

De gemeente Bocholt kwam met het initiatief om de urnenveldsite op de Dorperheide in Kaulille te herwaarderen en te herbestemmen als natuurbegraafplaats. Hieruit volgde een traject waarbij Monumentenwacht, Regionaal Landschap Lage Kempen en IOED Lage Kempen samenwerkten om elk vanuit hun eigen achtergrond een bijdrage te leveren aan een gezamenlijk doel. Zo vond de bescherming, ontsluiting en herbestemming van de site een breed draagvlak, niet enkel bij de initiatiefnemers maar ook bij de betrokken gemeenschap.

Kom te weten welke effecten en learnings dit herbestemmingstraject heeft.   

Schrijf je in voor het congres


Hoe beleving creëren zonder aan inhoud te verliezen? - Stijn Jodts (Kasteel Beauvoorde, Herita) 

 • Themalijn: publiekswerking
 • Type: interactieve lezing

Hoe zetten we sterker in op 'beleving' en 'ervaring' tijdens onze erfgoedevents? Hoe brengen we erfgoed dichter bij de bezoekers? En hoe maken we een breder publiek warm voor erfgoed? Dat zijn de insteken voor deze praktijkgerichte sessie. De leidraad is het 'Holy Trinity'- model dat sinds kort op maat van de erfgoedsector werd herwerkt. Een model waarin beleving en inhoud elkaar niet uitsluiten. Site-ontwikkelaar Stijn Jodts licht het model toe aan de hand van praktijkvoorbeelden en daagt je uit samen te brainstormen over een aantal cases.

Deze sessie is volzet. 


Het kapitaal van de leegte. Duurzaam toerisme in Nationaal Park Hoge Kempen - Johan Van Den Bosch (Regionaal Landschap Kempen en Maasland)

 • Themalijn:site-ontwikkeling
 • Type: interactieve lezing

Valt toerisme en ruimtelijke kwaliteit te rijmen? In Nationaal Park Hoge Kempen is het product waarop economisch beleid gevoerd wordt, de ruimte an sich.  In deze lezing argumenteert Johan hoe toerisme zelfs de stimulans kan zijn om de intrinsieke kwaliteit van de ruimte te verbeteren. Benieuwd hoe Nationaal Park Hoge Kempen duurzaam toerisme definieert en duurzaamheid toepast in haar werking, site-ontwikkeling en publiekswerking? Mis dan deze kans niet en ga met Johan in gesprek.

Schrijf je in voor het congres


Dompel je onder in het woelige verleden van Abdijsite Herkenrode

 • Themalijn: publiekswerking
 • Type: rondleiding

Tijdens deze rondleiding ontdek je de rijke geschiedenis van Abdijsite Herkenrode. Wist je dat Herkenrode de eerste vrouwenabdij van de cisterciënzerorde in de Nederlanden was?
Luister naar het verhaal van graven en abdissen, over opbloei, verval en wederopstanding. Tijdens de rondleiding kom je onder andere te weten waarom de eenhoorn het symbool van de site is.

Deze rondleiding is een leerrijke beleving waarbij je de erfgoedsite en al haar bijzondere gebouwen en de daarbijhorende verhalen ontdekt.

Schrijf je in voor het congres


Terug naar de overzichtspagina van het congres