• Antitankgracht en Kasteel van Roost - Haacht
  • Antitankgracht en Kasteel van Roost - Haacht

Antitankgracht en Kasteel van Roost - Haacht

Het Kasteel van Roost dateert uit de eerste helft van de 14de eeuw en werd gebouwd uit recuperatiemateriaal. Het kasteel diende als verdedigingswerk langs de Dijle. In 1828 werd het kasteel afgebroken en ook het neerhof moest het door een brand in 1833 ontgelden. Uiteindelijk werd in 1939 de kasteelsite doorsneden door de aanleg van de Antitankgracht. De voormalige kasteelsite werd eind 2016 ingericht als buurtpark met een speeltoren, speelhuisje en picknickbanken. 

De Antitankgracht van Haacht maakte deel uit van de lijn Koningshooikt-Waver die de ruggengraat van het Belgische verdedigingssysteem in de jaren dertig vormde. De gracht strekt zich uit voor drie kilometer en bestaat uit een steunmuur in beton geflankeerd door diverse kunstwerken. Na de tweede wereldoorlog nam de natuur de gracht over en ontwikkelde de zone zich tot een waardevol habitat. In 2001 werd de gracht erkend als natuurreservaat. Op die manier komen erfgoed en natuur samen.

Wil je op stap langsheen de gracht, dan kan je steeds een wandeling met gids aanvragen via Dienst Toerisme Haacht. 
 

Ledenvoordeel

Voor Herita-leden organiseren we soms exclusieve activiteiten of acties. Hou deze pagina's dus zeker in de gaten!
 

Kalender Antitankgracht en Kasteel van Roost - Haacht

27/05/2018 | Haacht
Beleef op zondag 27 mei in Haacht een heropvoering van de Slag langs de Dijle uit WO II. Groepen van Duitse en geallieerde soldaten wekken met hun wapens en materiaal de Duitse inval in België tot leven.
Antitankgracht en Kasteel van Roost - Haacht
Adres en contact: 

Onthaalsite aan de Hansbrug

Wespelaarsesteenweg 85

3150 Haacht

TEL: 016 26 94 35

toerisme@haacht.be