• Sint-Alexiusbegijnhof - Dendermonde
  • Sint-Alexiusbegijnhof - Dendermonde

Begijnhofmuseum - Dendermonde

Het Sint-Alexiusbegijnhof is de ideale plaats om meer te weten te komen over het leven van de begijntjes en dat van onze voorouders. Bezoek een authentiek ingericht begijnenhuisje, ontdek het leven zoals het was in de 19de en 20ste eeuw en maak een rustig wandelingetje in de sier- en kruidentuin!


Begijnhofmuseum

Eén kleine woning (nr. 11 – H. Bonifacius) werd in 1973 ingericht als 19e-eeuwse begijnenwoning. Op de gelijkvloerse verdieping trekken de voutekamer en de keuken de aandacht. Op de verdieping bevinden zich de slaapkamers met hun typische hemelbedden.

De voormalige woning (nr. 25 – H. Begga) van de Grootjuffrouw werd in 1981 ingericht als het tweede luik van het Begijnhofmuseum. Deze uit de 16de eeuw daterende woning werd naderhand uitgebreid en verbouwd. In de grote ontvangstkamer bewonderen we schilderijen, meubelen en andere voorwerpen en documenten die het leven op het begijnhof illustreren. Een kleine ontvangstkamer geeft toegang tot een als slaapkamer ingerichte ruimte en een statig salon met portretten van de laatste grootjuffrouwen.


Museum voor Volkskunde

Dit museum is gelegen in de noordwestelijke hoek van het begijnhof en omgeven door een siertuin, een kruidentuin en een boomgaard (Begijnhof 24-25, H. Barbara en H. Begga).

Het beschikt over een goed uitgerust educatief lokaal, waar de jeugd in groepsverband kan kennis maken met traditionele gebruiken als patacons, merklappen en kant, het maken van boter en brood, het gieten van ex voto’s, vlecht- en druktechnieken, enz.

Verspreid over drie verdiepingen en talrijke kamers, maken we hier kennis met het huishoudelijke, het arbeids- en het ontspanningsleven van onze ouders en grootouders. Tot de huishoudelijke afdeling behoren een volledig ingerichte keuken, een kelder, een waskamer en de afdelingen ‘zuivelbereiding’ en ‘van de wieg tot het graf’. Het arbeidsleven leren we kennen in de afdelingen over de haven, de leder- en textielnijverheid, de touwslagerijen, drukkerijen, brouwerijen en bakkerijen. Het ontspanningsleven concentreert zich traditioneel rond de herberg en de ermee verbonden volkssporten.


Beide musea zijn te bezoeken van april tot oktober. Het begijnhof zelf is gratis toegankelijk van 7u tot 21u.


De Zilverschat van het Begijnhof

De Zilverschat van het Begijnhof is een prachtig geïllustreerd kinderboek met zoektocht dat speciaal werd ontwikkeld om gezinnen kennis te laten maken met de rijke geschiedenis van het Begijnhof.
Bij het boek zitten een plattegrond en zoekkaarten zodat bezoekers het pad van katten Langster en Wilgvacht zelf mee kunnen volgen. Het pakket is samen met een mooie linnen draagtas te koop in de Stedelijke Musea en de dienst Toerisme aan € 7 basisprijs en aan € 5 op vertoon van een vrijetijdspas. 
Ontdek samen de geheimen van het begijnhof en wie erin slaagt de lettercode te ontcijferen krijgt zelfs een fonkelend stukje zilverschat mee naar huis!


Op zoektocht gaan kan elke dag van 7u. tot 21u. Wie de zilverschat zelf wil zien kan het museum bezoeken van maandag tot zondag, 9.30u - 12.30u en 13.30u - 18u van april tot oktober.


Ledenvoordeel

Herita-leden krijgen op vertoon van hun Herita-lidkaart het boek De Zilverschat van het Begijnhof aan € 5 i.p.v. € 7.

 
Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!
 

Sint-Alexiusbegijnhof - Dendermonde
Adres en contact: 

Begijnhof 11-25

9200 Dendermonde

T. 052 21 16 79

musea@dendermonde.be