• Belfort Gent Herita ledenvoordeel
  • Slotenmakersspel Belfort Gent Herita
  • Belfort Gent Herita ledenvoordeel

Belfort van Gent

Het Belfort van Gent is een klassieker onder de Vlaamse monumenten. De toren met een hoogte van 95 meter was vroeger het symbool van de macht van het volk in het rijke middeleeuwse verleden van de stad. Het was tevens het economische centrum van de lakenindustrie, want de aangrenzende Lakenhalle maakt deel uit van hetzelfde complex. Ook nu blijft de toren een symbool van de stad. Het belfort beklimmen is geen eenvoudige klus. Je moet heel wat trappen bedwingen, maar de beloning is een fabelachtig uitzicht over de stad waar Leie en Schelde samenkomen. Verder vind je er de bekendste klok van het land: Klokke Roeland. In de middeleeuwen gaf de klok aan wanneer er ergens brand was, nu haalt een beiaardier er een prachtig geluid uit.

Artoria

Sinds 1 april 2010 heeft de stad de concessie verleend aan Artoria bvba. Deze organisatie staat garant voor kwalitatieve culturele ervaringen in Gent. In hun missie past dan ook de uitbating van het Gentse belfort. Artoria heeft het ambitieuze plan het belfort, als één van de belangrijkste elementen van het cultureel erfgoed van onze stad, toegankelijk te maken voor elke Gentenaar en elke wereldburger.

Unesco

Het belfort van Gent staat samen met 23 Vlaamse en 6 Waalse andere belforten op de werelderfgoedlijst. In 1972 heeft Unesco een 'Conventie betreffende de Bescherming van het Cultureel en Natuurlijk Werelderfgoed' opgericht die er op toekijkt dat 's werelds erfgoed niet verloren gaat. Monumenten en landschappen die van uitzonderlijke universele waarde zijn, kunnen door de Conventie in bescherming genomen worden. Om dit vorm te geven is een Lijst van het Werelderfgoed aangelegd, die culturele en natuurlijke sites uit de hele wereld groepeert.  Op 1 december 1999 besliste het werelderfgoedcomité om de belforten op de lijst te zetten. De reden hiervoor was dat belforten met hun stedelijke architectuur de politieke en geestelijke behoefte van hun tijd invulden.
 

LEDENVOORDEEL

Herita-leden betalen € 6 in plaats van € 8 bij een bezoek aan het Belfort.

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!
 

 

Voor kinderen

Op zoek naar de beste plek in Gent voor kinderactiviteiten? Wat denk je van een verjaardagsfeestje of spannende zoektocht in het Gentse belfort?


Het spel van de Slotenmaker

In "Het spel van de Slotenmaker" leren kinderen van 6 tot 12 jaar het Gentse belfort beter kennen. Het spel van de Slotenmaker is een speelse en interactieve rondleiding boordevol weetjes en opdrachtjes. Wie krijgt als eerste de sleutels in de handen die de o zo belangrijke middeleeuwse kist openen? 

De prijs voor dit spannende spel bedraagt € 1 per kind en € 8 per boekje en attributen. De kinderen moeten begeleid worden door minstens 1 volwassene en per boekje heeft één begeleider gratis toegang tot het belfort.


Verjaardagsfeestjes

Vier je verjaardag in het belfort van Gent! Samen met de jarige gaan de allerkleinsten op zoek naar de schat van het belfort. De jarige wordt getooid en gekroond en nadien volgt nog een hapje en een drankje. Prijs: € 1 per kind en € 8 per boekje en attributen. De kinderen moeten begeleid worden door minstens 1 volwassene. Per boekje heeft één begeleider gratis toegang tot het Belfort. Maximum 20 kinderen per groep. Voor een (verjaardags)feestje voorzien we achteraf cupcakes met een drankje (+ € 3 per kind).


Minibeiaardiers

Willen uw kinderen of kleinkinderen graag hun favoriete liedjes over de stad laten weergalmen? Dan zijn ze welkom bij stadsbeiaardier Kenneth Theunissen. Hij helpt hen om als een volleerd klokkenspeler muziek over de stad te strooien. Minibeiaardiers zijn tussen 3 en 12 jaar en kunnen iedere laatste zondag van de maand tussen 11u en 12u hun favoriete deuntje kwijt in het belfort. Vooraf inschrijven via info@artoria.be!


Alle info vind je op de website van het Belfort.


 

Organisatie van evenementen in het Belfort

Voor meer info i.v.m. het organiseren van evenementen in het Belfort kan u contact opnemen met Artoria vzw

 

 
Belfort Gent
Adres en contact: 

St-Baafsplein

9000 Gent

Tel 09/233 39 54

info@artoria.be