• Belfort Gent Herita ledenvoordeel
  • Slotenmakersspel Belfort Gent Herita
  • Belfort Gent Herita ledenvoordeel

Belfort van Gent

Het Belfort van Gent is een klassieker onder de Vlaamse monumenten. De toren met een hoogte van 95 meter was vroeger het symbool van de macht van het volk in het rijke middeleeuwse verleden van de stad. Het was tevens het economische centrum van de lakenindustrie, want de aangrenzende Lakenhalle maakt deel uit van hetzelfde complex. Ook nu blijft de toren een symbool van de stad. Het belfort beklimmen is geen eenvoudige klus. Je moet heel wat trappen bedwingen, maar de beloning is een fabelachtig uitzicht over de stad waar Leie en Schelde samenkomen. Verder vind je er de bekendste klok van het land: Klokke Roeland. In de middeleeuwen gaf de klok aan wanneer er ergens brand was, nu haalt een beiaardier er een prachtig geluid uit.

Artoria

Sinds 1 april 2010 heeft de stad de concessie verleend aan Artoria bvba. Deze organisatie staat garant voor kwalitatieve culturele ervaringen in Gent. In hun missie past dan ook de uitbating van het Gentse belfort. Artoria heeft het ambitieuze plan het belfort, als één van de belangrijkste elementen van het cultureel erfgoed van onze stad, toegankelijk te maken voor elke Gentenaar en elke wereldburger.

Unesco

Het belfort van Gent staat samen met 23 Vlaamse en 6 Waalse andere belforten op de werelderfgoedlijst. In 1972 heeft Unesco een 'Conventie betreffende de Bescherming van het Cultureel en Natuurlijk Werelderfgoed' opgericht die er op toekijkt dat 's werelds erfgoed niet verloren gaat. Monumenten en landschappen die van uitzonderlijke universele waarde zijn, kunnen door de Conventie in bescherming genomen worden. Om dit vorm te geven is een Lijst van het Werelderfgoed aangelegd, die culturele en natuurlijke sites uit de hele wereld groepeert.  Op 1 december 1999 besliste het werelderfgoedcomité om de belforten op de lijst te zetten. De reden hiervoor was dat belforten met hun stedelijke architectuur de politieke en geestelijke behoefte van hun tijd invulden.
 

LEDENVOORDEEL

Herita-leden betalen € 4,5 i.p.v. € 6 bij een bezoek aan het Belfort.

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel gratis aan!
 

 

Voor kinderen

In het belfort valt heel wat te beleven voor kinderen! Zoektochten, rondleidingen, verjaarsdagsfeesten,... Ontdek hier hun volledige aanbod

 

Organisatie van evenementen in het Belfort

Voor meer info i.v.m. het organiseren van evenementen in het Belfort kan u contact opnemen met Artoria vzw

 

 
Belfort Gent
Adres en contact: 

St-Baafsplein

9000 Gent

Tel 09/233 39 54

info@artoria.be