• Brouwerij Roman - Oudenaarde
  • Brouwerij Roman - Oudenaarde
  • Brouwerij Roman - Oudenaarde

Brouwerij Roman - Oudenaarde

Brouwerij Roman ligt in Oudenaarde, in het hart van de Vlaamse Ardennen. In de oudste familiebrouwerij van het land werd de passie voor bier brouwen overgedragen van generatie op generatie sinds 1545.


Het verhaal start bij Joos Roman die in Mater, een deelgemeente van Oudenaarde, een bed and breakfast avant la lettre genaamd “De Clocke” uitbaatte. Deze lag langs de handelsroute van Duitsland naar Frankrijk. Er was een herberg, een boerderij, een maalderij, een mouterij en natuurlijk ook een brouwerij. Bier brouwen was toen maar één van de vele activiteiten die er gebeurden. Het was pas later, naarmate de volgende generaties aan het roer kwamen, dat bier brouwen de hoofdactiviteit van de familie werd.


De huidige imposante gebouwen en binnenplaats dateren uit 1930. Het is ook in deze periode dat de Brouwerij Roman omgevormd werd tot een naamloze vennootschap. Net voor de tweede wereldoorlog bereikte de Brouwerij een hoogtepunt met de verkoop van ‘oudenaards Bruin’, het streekproduct bij uitstek. Na 1945 lag de focus op de heropbouw van de vergane markt en met de komst van Romy Pils kende de brouwerij een nieuwe bloei.


Onder leiding van Louis Roman transformeert de Brouwerij van een (vooral) pils producerend bedrijf naar een brouwerij met een variëteit aan speciaalbier. Evenwichtige bieren die bij een breed publiek van bierliefhebbers in de smaak vallen, bieren die ook regelmatig prijzen winnen in competities. Met de komst van Sloeber (1983), Ename Abdijbieren (1990), Mater witbier (1993), Black hole (2005) en Gentse Strop (2011) is een nieuwe stroomversnelling in de Brouwerij een feit.


Passie voor bier zit in de genen: vandaag staan Carlo en Lode Roman (14de generatie) aan het hoofd van de Brouwerij. Met gevoel voor traditie én oog voor innovatie brengen ook zij de kunst van het brouwen naar de hoogste standaard met als missie de creatie van de perfecte smaaksensatie: creating pleasure since 1545.


Ledenvoordeel

Herita-leden krijgen op vertoon van hun Herita-lidkaart korting op het toegangstarief voor de individuele rondleiding op zaterdag: € 8 i.p.v. € 10

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!

 

Bezoek de brouwerij alleen of in groep

Ontdek het verhaal, ervaar het brouwproces en proef de passie voor bier! Het bezoek duurt +/- 2 uur en omvat een rondleiding met gids, een degustatie en een geschenkset. Op zaterdag: Van begin maart t.e.m eind november gegarandeerde rondleiding om 10u en om 14u. Je kan de brouwerij enkel bezoeken na reservatie via de website. Er is geen minimumaantal personen vereist en de prijs is € 10 per persoon inclusief degustatie en geschenkset. € 2 korting op de individuele toegangsprijs voor Herita-leden. 


Opgelet: in de brouwerij moeten vrij veel trappen overwonnen worden. Voor mensen die slecht te been zijn of rolstoelgebruikers is het helaas niet mogelijk om de toer te volgen.


Groepsbezoeken zijn mogelijk op weekdagen. Het bezoekersaantal moet minimaal 15 personen bedragen. Brouwerijbezoek is mogelijk in voormiddag (9.30u) of namiddag (14u). Gidsbeurten zijn mogelijk in Nederlands, Frans, Engels of Duits. De prijs is € 8 per persoon inclusief degustatie en geschenkset.

Brouwerij Roman - Oudenaarde
Adres en contact: 

Hauwaart 105B

9700 Oudenaarde

T. 055 45 54 01

info@roman.be