• De Voorhaven - Gent
  • De Voorhaven - Gent

De Voorhaven - Gent

De Voorhaven is vandaag het grootste beschermde stadsgezicht van Gent met meer dan 15 geklasseerde monumenten. Stadsingenieur Emile Braun, de later erg populaire burgemeester die ook de wereldtentoonstelling in 1913 naar Gent haalde, realiseerde tussen 1882 en 1890 met de bouw van een toen hypermoderne en erg compacte Voorhaven een verdubbeling van de capaciteit van de toenmalige Gentse haven.

De renovaties van de impressionante katoenloodsen brengen nieuwe bedrijven en gezinnen naar De Voorhaven. De gezellige mengelmoes van schepen, creatieve bedrijven, kasseistraten en oude treinsporen trekt vandaag veel jonge mensen en creatieve bedrijven aan die de nostalgische charme van deze havenbuurt waarderen.

Op de (spijtige) afbraak van de loodsen 21 (1985) en 24 (1990) na is de Voorhaven vandaag nog vrijwel intact. Reden genoeg voor vzw De Voorhaven om deze parel van industriële archeologie toekomstgericht verder te helpen ontwikkelen, met veel respect voor het erfgoed.


Ledenvoordeel

Herita-leden krijgen op vertoon van hun lidkaart 10% korting op rondleidingen voor individuen die aansluiten bij een groep of 10% korting op rondleidingen voor groepen. Voor het aanbod: raadpleeg www.voorhaven.be.

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!
 

De Voorhaven - Gent
Adres en contact: 

Voorhavenlaan 14A

9000 Gent

T. 09 218 71 97

emile.braun@voorhaven.be