• Fort 5 - Edegem

Fort 5 - Edegem

Vanaf 1860 bouwde de regering rond de stad Antwerpen een verdedigingsgordel waar Europa naar opkeek. Die gordel bestond uit een stadsomwalling en acht forten. Elk onderdeel was een pareltje van toptechnologie wat betreft baksteen- en vestingbouw. Ondertussen is de omwalling van de stad verdwenen en blijven enkel de forten over. Fort 5 is een goed bewaarde getuige van deze fortengordel.

Fort 5 is sedert 1977 eigendom van gemeente Edegem. Talrijke verenigingen vonden er hun thuis en het domein is een begeerde plek voor wandelaars en natuurliefhebbers.
In 1990 werd door het gemeentebestuur een eerste stap gezet in de restauratie van het binnenfort met de vestiging van een gemeentedienst. Ondertussen is het binnenfort de locatie van co-workinginitiatief Het Bolwerk.

Voor de kinderen is er in Fort 5 een speeltuin, speelplek voor motorische gehandicapten, ravotheuvel, speelheuvel, fit-o-meter en pétanque. Het speelbos ‘Dikke Bertha’ vind je op de buitenglacis bereikbaar via Donk en Parklaan. Hier kan je naar hartenlust ravotten en kampen bouwen. Een roetsjbaan en een boomhut maken het spel een stuk leuker en spannender.

Verder is er de bioklas die een belangrijke natuureducatieve functie heeft in het gebied (12 000 bezoekers per jaar) en een bijenpark. Na jarenlang intensief gebruik is het gebouw versleten. Vanaf 2017 werkt het gemeentebestuur aan een nieuw duurzaam gebouw. De huidige bioklas wordt volledig afgebroken. In de achterliggende hangar bouwen we een nieuwe klas.

Tot slot vormen de forten belangrijke overwinteringsplaatsen voor vleermuizen. Om die reden zijn een aantal forten, waaronder Fort 5 te Edegem, aangeduid als habitatrichtlijngebied. Er gebeuren jaarlijkse wintertellingen door de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt.

Fort 5 is het hele jaar door dagelijks open vanaf 6.45u tot 21u. Alle wandelwegen behalve die van het binnenfort zijn vrij toegankelijk zijn voor het publiek.


Ledenvoordeel

Herita-leden krijgen op vertoon van hun lidkaart korting bij het aanvragen van een rondleiding.

De prijs is € 1 pp met een minimum van € 20. Voor Herita-leden wordt deze minimumprijs verlaagd naar € 15. Voor deze wandelingen moet je wel reserveren bij de cultuurdienst, 03 289 26 50 of via cultuur@edegem.be.

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!


Rondleidingen op afspraak

Als je graag met een groep alle kantjes en hoekjes van het Fort 5, de Garden Citywijk Elsdonk, de Basiliek, de Grot, de Sint-Antoniuskerk, het oud-gemeentehuis of Kasteel Hof ter Linden wenst te bekijken, biedt Erfgoed Edegem groepswandelingen aan.
Deze wandelingen duren 1u tot 2,5u, afhankelijk van de locatie. Voor deze wandelingen moet je wel reserveren bij de cultuurdienst, 03 289 26 50 of via cultuur@edegem.be.
Herita-leden krijgen op vertoon van hun lidkaart korting bij het aanvragen van een groepsrondleiding. 
Voor elke locatie kan een rondleiding op maat worden gemaakt. Ook scholen zijn welkom.


Open rondleidingen

Van maart tot november verzorgen de gidsen regelmatig op een zondagnamiddag een “open rondleiding” in één van bovenvermelde locaties. Inschrijven vooraf is dan niet nodig. Je sluit gewoon ter plaatse aan voor € 1 per persoon.

Fort 5 - Edegem
Adres en contact: 

Cultuurdienst Edegem/Erfgoed Edegem

Gemeenteplein 1

2650 Edegem

T. 03 289 26 50

cultuur@edegem.be

 

Fort V

Fort V-straat

2650 Edegem