• Fort Liefkenshoek - Beveren
  • Fort Liefkenshoek - Beveren © Yves Adams
  • Fort Liefkenshoek - Beveren © Yves Adams

Fort Liefkenshoek - Beveren

Het Fort Liefkenshoek is een militair bouwwerk uit eind 16e eeuw. Het werd aangelegd ter bescherming van de stad en de haven van Antwerpen tegen de oprukkende Spaanse troepen onder leiding van Farnese. Twee eeuwen lang was het in handen van de Hollanders. Het groeide uit tot een echte gemeenschap. Daarna wisselde het fort nog verschillende keren van bezetter. Ook de functie van het fort is meermaals veranderd: het deed dienst als quarantainestation, als marinebasis, als vakantieoord voor de beroepsmilitairen... De oudste gebouwen dateren uit de Napoleontische periode (1810-1811). Het fort vormt één van de laatste stukjes groen te midden van het industrielandschap. Het werd aangekocht door de gemeente Beveren in 1980 en is sedert 1985 beschermd als monument en als landschap. Het fort herbergt nu een bezoekers- en belevingscentrum. De site draagt de sporen van deze wisselende eigenaars en bestemmingen. Er is dan ook heel wat te zien en te beleven op Fort Liefkenshoek!


Bezoek het Fort Liefkenshoek

In het bezoekerscentrum staat de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water centraal. De intrigerende rol van Fort Liefkenshoek loopt als rode draad in het verhaal van overstromingen en inpolderingen, oorlogen en ontstaan van de landsgrens, visserij en landbouw en oprukkende industrialisering. Het bezoekerscentrum kan tijdens de openingsuren gratis bezocht worden. Van groepen groter dan 10 personen worden wij graag vooraf op de hoogte gebracht, dit om het bezoek voor iedereen aangenaam te laten verlopen.


Ledenvoordeel

Herita-leden krijgen op vertoon van hun Herita-lidkaart een korting op de publicatie ‘Het Fort Liefkenshoek te Beveren’ (uitgave Provincie Oost-Vlaanderen). Kostprijs is € 5 in plaats van € 6.

 
Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!
 

 

Families met kinderen en schoolbezoeken

In het belevingscentrum kunnen kinderen en jongeren tot 14 jaar, maar ook hun ouders en grootouders zelf op ontdekking gaan. Ze maken op een speelse manier kennis met de geschiedenis van het fort en de verhalen van de bewoners. Via allerlei spelletjes en doe-opdrachten worden zij ondergedompeld in het fantastisch verhaal dat dit indrukwekkend fort te vertellen heeft. Lees meer hierover.  

Het Fort Liefkenshoek is ook een ideale bestemming voor scholen. Zowel lagere scholen als secundaire scholen kunnen er terecht voor een leerrijke voor- of namiddag. Het Fort is een ideale uitvalbasis voor een daguitstap. Een bezoek aan het Fort kan perfect gecombineerd worden met een rondleiding in de Waaslandhaven, een bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinghe of een excursie langs kreken en polders. Ook de toeristische troeven in het centrum van Beveren, zoals Kasteel Cortewalle en Hof ter Saksen, zijn maar een klein half uurtje rijden vanuit het Fort. Lees meer hierover.

Fort Liefkenshoek - Beveren
Adres en contact: 

Fort Liefkenshoek

Ketenislaan 4 (haven 1974)

9130 Kallo

Meer informatie

Gemeente Beveren - dienst toerisme

Grote Markt 2

9120 Beveren

T. 03 750 15 80

toerisme@beveren.be