• Fort van Oelegem
  • Fort van Oelegem

Fort van Oelegem - Oelegem-Ranst

Het Fort van Oelegem is een betonnen pantserfort, gebouwd in de periode 1909-1914, in het kader van de uitbreiding van de Versterkte Stelling Antwerpen. Het was destijds het zwaarst bewapende en tevens grootste fort van de Antwerpse buitenlinie. Tijdens de slag om Antwerpen anno 1914 lag Fort Oelegem buiten de eigenlijke aanvalszone en ontsnapte het zo aan vernietiging door de zware Duitse belegeringsartillerie. Het kwam wel in actie met beschietingen op de naburige forten en bruggen die reeds waren overgenomen door de Duitsers.

Tijdens het Interbellum werd het fort omgebouwd tot een infanteriesteunpunt. In mei 1940 speelt het geen enkele strategische rol meer, maar einde 1944 wordt het wel een communicatiecentrum voor de geallieerde luchtdoelbatterijen bij de verdediging van de Antwerpse haven tegen V1-bommen. Na WO2 wordt het fort militair gedeclasseerd, verwaarloosd en leeggeplunderd. In 1984 kwam het in beheer van de Werkgroep Fort Oelegem van de jongerenorganisatie voor natuurstudie en milieubehoud “Natuur 2000” die er een natuureducatief centrum van maakt, annex vleermuizen-overwinteringsreservaat.

In 1995 wordt Fort Oelegem uiteindelijk geklasseerd als monument. Met zijn vrijwel intacte gebouwenstructuur is het een goed voorbeeld van een fort van eerste orde en van nationale vestingbouwkunde in het algemeen, waar nog heel wat metalen onderdelen (plaataffuiten van de kanonnen, pantserdeuren, munitieliften, afzuigkap keuken, enz.) bewaard zijn gebleven die je in geen enkel ander fort nog kan vinden. Fort Oelegem is vandaag de dag ook de belangrijkste vleermuizenoverwinteringsplaats van Vlaanderen, met een 1300 overwinterende vleermuizen, behorend tot een tiental soorten.


LEDENVOORDEEL

Als lid van Herita krijg je korting op groepsrondleidingen van minimum 15 personen. Deze rondleiding gaan enkel door op afspraak en in het weekend (1u30): € 4 i.p.v. € 5 p.p. (volwassenen).
Op opendeurdagen en vleeravonden krijg je € 1 korting op de individuele toegangsprijs.

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!
 

Fort van Oelegem
Adres en contact: 

Bezoekadres

Goorstraat 19

2520 Oelegem-Ranst

TEL: 0475/29.04.87

info@fortoelegem.be

 

Contactadres Werkgroep Fort Oelegem

Kasteel Vrieselhof

Schildesteenweg 99

2520 Oelegem-Ranst