• Godelievemuseum / Abdij Ten Putte - Gistel
  • Godelievemuseum / Abdij Ten Putte - Gistel
  • Godelievemuseum / Abdij Ten Putte - Gistel

Godelievemuseum / Abdij Ten Putte - Gistel

Het Godelievemuseum is gelegen op het domein van de schilderachtige abdij Ten Putte. De abdij, die bezocht wordt door talrijke bedevaarders en toeristen, bevindt zich op de plaats waar Godelieve van Gistel in 1070 vermoord werd in opdracht van haar echtgenoot Bertolf. In 1578 werd de oude abdij verwoest door de geuzen. De zusters benedictinessen moesten vluchten en richtten een nieuwe abdij op in Brugge. In 1891 keerden een aantal zusters naar Gistel terug en namen hun intrek in het nieuwe neogotische klooster, gebouwd o.l.v. J.B. Bethune. Tijdens de periode 1952-1959 werd de abdij grondig verbouwd. Momenteel wordt ze bewoond door de religieuze gemeenschap Moeder van Vrede.

In het Godelievemuseum verneem je op een aantrekkelijke wijze meer over Godelieve, de devotie voor de Gistelse heilige en de geschiedenis van de abdij. Tot de pronkstukken behoren de grafsteen van abdis G. Payers uit 1553 (teruggevonden bij een antiquair in Parijs) en de Godelievetafel (een retabel uit 1568).

Vanaf mei 2017 kun je in de nieuw ingerichte filmzaal de film ‘Credo, de kraai’, waarin het Godelieve-verhaal op een originele manier wordt getoond, bekijken. Je kunt ook een erfgoedwandeling op de abdijsite maken.


Ledenvoordeel

Op vertoon van de lidkaart kan elk betalend Herita-lid een andere persoon gratis meenemen naar het Godelievemuseum en/of de filmzaal.


Ben je nog geen lid? Meld je dan snel gratis aan!


Huur deze locatie

De abdij beschikt over een modern onthaalcentrum met cafetaria. Voor meer informatie, contacteer info@moedervanvrede.be

Godelievemuseum / Abdij Ten Putte - Gistel
Adres en contact: 

Abdijstraat 84

8470 Gistel

T 0479 79 08 89

godelievemuseum@hotmail.com