• Het Stadsmus © Filip Claessens

Het Stadsmus - Hasselt

De dubbelwoonst Stellingwerff-Waerdenhof omvat het 15de-eeuwse Waerdenhof en een 19de-eeuwse patriciërswoning in neo-Venetiaanse palazzostijl, gebouwd door de familie Stellingwerff. Het geheel werd in 1980 beschermd als monument. Na omvangrijke restauratiewerken, waarvoor architect Van Meer in 1989 de Provinciale Monumentenprijs kreeg, wordt het stedelijk museum Het Stadsmus erin gehuisvest.
Het Stadsmus vertelt het verhaal van de inwoners van Hasselt en hoe zij hun stad laten groeien en bloeien. Wie is die mysterieuze Hasselaar die slechts éénmaal om de zeven jaar het daglicht ziet? Waarom liggen Hasselaren niet wakker van de Guldensporenslag of de onafhankelijkheidsviering van 1830? Je loopt mee in een processie met mystieke verhalen en de oudste gekende monstrans ter wereld. Een eeuwenoude familie toont je de rijkdom van de stad met kleurige keramiek als hoogtepunt. Ontdek de geschiedenis van Hasselt vanuit historisch, politiek, volkskundig en cultuurhistorisch perspectief. Collectiestukken, samengebracht rond zes grote thema's, worden gelinkt aan mensen en anekdotes.

 

Ledenvoordeel

Herita-leden krijgen een gratis luistergids

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!
 

 

Gezinnen en klassen

Het aanbod voor families met kinderen en scholen vind je hier. Praktische informatie bundelen ze op www.uitmetvlieg.be (gezinnen) en www.cultuurkuur.be (scholen). 

 

 

Het Stadsmus © Filip Claessens
Adres en contact: 

Het Stadsmus

Guido Gezellestraat 2

3500 Hasselt

TEL: 011 23 98 90

hetstadsmus@hasselt.be