• Hobos - landschap
  • Hobos - interieur
  • Hobos - interieur

Hobos-Grote Hof - Overpelt

Zowel het landgoed Hobos als de Grote Hof zijn gelegen in Bosland, het grootste en meest kindvriendelijke natuurproject van Vlaanderen. Het is gelegen  in het Noorden van de Limburgse Kempen, op het grondgebied van de gemeenten Hechtel-Eksel, Overpelt en de stad Lommel.

Het landgoed Hobos bestaat uit een uniek en afwisselend landschap van bossen, weilanden, vijvers, boomgaarden, houtkanten en een oud gebouwencomplex met moestuin en parkelementen. Gedurende de voorbije eeuw heeft het landschap geen ingrijpende wijzigingen ondergaan, waardoor het landgoed ook vandaag nog een uitzonderlijk gaaf en structureel geheel vormt.

Het gebouwencomplex bestaat uit een woongedeelte, oude stallingen en gebouwen die tot begin vorige eeuw dienst deden als jeneverstokerij. Het hoofdgebouw dateert van 1790 en is classicistisch van opvatting. Het werd opgetrokken door J.M. Clerx junior. Deze zou de geschiedenis ingaan als ‘Drossaard Clerx’, de beruchte rechter die komaf maakte met de laatste Limburgse bokkenrijders.

In het zuiden sluit het landgoed aan bij het boscomplex Hoeverheide met op de buitenrand de site van de Grote Hof.  In 2012 kocht de Vlaamse Overheid De Grote Hof op en in de toekomst zal de site gebruikt worden voor het onthaal van wandelaars en andere recreanten in Bosland.


Ledenvoordeel

Voor Herita-leden kost een wandelkaart van de Grote Hof - Hobos € 1,75 i.p.v. € 2,50.

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!
 

Kalender Hobos-Grote Hof - Overpelt

17/06/2018 | Overpelt
Zondag opent de nieuwe tentoonstelling "Ogen-blik" in de Pastorietuin bij de kerk in Overpelt-Centrum. Schepen van erfgoed Carine Van Gerven zal je er hartelijk welkom heten.