• Huisje Mostinckx
  • Huisje Mostinckx

Huisje Mostinckx - Dilbeek

Sprookjesachtig, aantrekkelijk, maar tegelijkertijd een beetje vreemd. Met wekkers die opgewonden moeten worden, waskommetjes, een gekke waterketel en dito koffiepot, een kachel die met kolen moet gestookt worden om een kommetje pap te bereiden, matrassen die met stro gevuld zijn

Een bezoek aan het huisje Mostinckx is een ware ontdekking en een boeiende belevenis, ook voor kinderen! Het lijkt immers op kindermaat gebouwd, met zijn kleine kamertjes en lage plafonds. Ooit was het een van de vele doodgewone lemen hoevetjes in het Pajottenland. Vandaag is het “bijzonder”, omwille van zijn authenticiteit, zijn schilderachtige ligging aan de voet van de rijzige Sint-Martinuskerk, maar vooral omdat het er nog staat.

In 1556 wordt het huis voor het eerst vernoemd als eigendom van Jean Moernay. Later is het bekend als herberg “De Oude Smisse” (1598) en “De Helle” (1621). In 1722 werd het bezit van de familie Mostinckx.

De gemeente Dilbeek kocht het in 2000 voor haar historisch-educatieve waarde. Na restauratie is het opnieuw opengesteld voor het publiek. Deze enkele vierkante meter vertellen op aanschouwelijke wijze veel over het vroegere harde (boeren)leven en de traditionele woningbouw.


DE SCHUUR VAN HUISJE MOSTINCKX

Het hoppemuseum in de schuur van huisje Mostinckx is van april tot en met oktober iedere zondag open van 15u tot 18u. De bezoekers kunnen niet alleen kennis maken met het rijke verleden van de lokale hopcultuur, maar ook genieten van een streekbiertje zoals geuze of kriek.

Tip: Deze mooie Hoppewandeling passeert langs het huisje.


Ledenvoordeel

Herita-leden krijgen op vertoon van hun lidkaart 10% korting op een groepsbezoek!

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!
 

 

Zin in een bezoek?

Iedere eerste zondag van de maand, van april tot en met oktober, zijn er gratis rondleidingen in het lemen huisje (15 tot 18 uur).

Wie het huisje op  een ander moment wil bezoeken kan het reservatieformulier invullen en bezorgen aan de dienst cultuur en toerisme.

Meer informatie over het huren van deze locatie kan je hier terugvinden. 


Ook in Dilbeek

Kasteel De Viron
Sint-Alenatoren en de Ijskelder
Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede 

Huisje Mostinckx
Adres en contact: 

Dienst Cultuur en Toerisme

d’Arconatistraat 1

1700 Dilbeek

TEL: 02 451 69 30

toerisme@dilbeek.be

 

Huisje Mostinckx

Dorpsplein 5

1700 Sint-Martens-Bodegem