• Kasteel de Merode - Westerlo
  • Kasteel de Merode - Westerlo
  • Kasteel de Merode - Westerlo

Kasteel de Merode - Westerlo

Het Kasteel de Merode is meer dan 600 jaar oud en nog steeds bewoond door de Prinsen de Merode. De huidige bewoner van het kasteel is de jonge Prins Simon de Merode. Het kasteel, normaal gesloten voor het publiek, is enkel open tijdens het weekend van de Kasteelfeesten in juni en tijdens Kerstmagie in december.


Geschiedenis van het kasteel

Sinds meer dan vijf eeuwen is de naam de Merode verbonden met de geschiedenis van de gemeente Westerlo, en toch ... de familie de Merode is niet steeds in het bezit geweest van het kasteel. De eerste, bij naam gekende Heer van Westerlo is graaf Ansfried, die leefde in de tweede helft van de tiende eeuw. Na de dood van zijn vrouw werd hij monnik en later bisschop van Utrecht. Hij schonk Westerlo als aandeel aan het kapitel van Utrecht. Door Utrecht werd de heerlijkheid verder in erfleen gegeven aan de Brabantse familie van Wesemael.


In 1482 kwam het in handen van de familie de Merode, waarna ze in 1620 de eigendomsrechten afkocht. Sindsdien is het domein onafgebroken in het bezit geweest van deze familie. Jan-Filips-Eugeen de Merode (1674-1732), Grande van Spanje, ridder van het Gulden Vlies en generaal-veldmaarschalk van de keizerlijke legers van Oostenrijk liet een net van dreven door zijn domein aanleggen en het kasteel verfraaien. De familieleuze "plus d'honneur que d'honneurs" was zeker op hem toepasselijk.

 

Ledenvoordeel

Voor Herita-leden organiseren we soms exclusieve activiteiten of acties. Hou deze pagina's dus zeker in de gaten!

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel gratis aan!
 


Huur deze locatie

Huur een salon in het Kasteel de Merode voor een receptie, vergadering of als filmlocatie. Meer informatie vind je hier

 

Kasteel de Merode - Westerlo
Adres en contact: 

Polderstraat 51

2260 Westerlo

TEL 014 53 81 41

secretariat@kasteel-westerlo.be