• Kasteel Hof ter Linden - Edegem

Kasteel Hof ter Linden - Edegem

De lindenboom was het symbool van de liefde en de gerechtigheid. Onder zo’n boom in open lucht beraadslaagden de Frankische dorpsoudsten en hielden er rechtspraak.

In de dertiende eeuw verplaatste het zwaartepunt van de bewoning zich van Buizegem naar het huidige centrum van Edegem. Zo ontstond de heerlijkheid Ter Linden. De eerste generaties eigenaars gingen de naam van hun nederzetting als familienaam dragen. De eerste naam die in een document van 1277 verschijnt is Hugo van der Linden.

In het begin was er een versterkte hoeve met hofgracht. In een tweede fase was het domein in 1546 al uitgegroeid tot een kleine burcht. Een valbrug en poorthuis beveiligden de toegang. Veel bescherming bood de ‘burcht’ niet, want tijdens de tachtigjarige oorlog (1560-1640) veranderde ze in een ruïne.

In een derde fase werd de burcht vanaf 1660 terug opgebouwd tot een hof van plaisantie. In 1770 gaf Simon de Neuf de opdracht aan architect Peter Corenblom om een classicistisch kasteel te ontwerpen. Sindsdien onderging het weinig aanpassingen. De dreef werd aangelegd in 1756.

Op 1 maart 2012 verkocht de familie de Roest d’Alkemade, het kasteel Ter Linden aan het gemeentebestuur van Edegem, de provincie Antwerpen (Kempisch Landschap)  en de Vlaamse overheid (Agenstschap Natuur en bos). Het kasteeldomein heeft een oppervlakte van 54 hectare en grenst aan het parkgebied van Fort 5. Hiermee heeft Edegem een groene long van 90 hectare. Sinds 28 juli 2012 is het toegankelijk voor het publiek.


Ledenvoordeel

Herita-leden krijgen op vertoon van hun lidkaart korting bij het aanvragen van een rondleiding.

De prijs is € 1 pp met een minimum van € 20. Voor Herita-leden wordt deze minimumprijs verlaagd naar € 15. Voor deze wandelingen moet je wel reserveren bij de cultuurdienst, 03 289 26 50 of via cultuur@edegem.be.


Ben je nog geen lid? Meld je dan snel gratis aan!


Rondleidingen op afspraak

Als je graag met een groep alle kantjes en hoekjes van het Fort 5, de Garden Citywijk Elsdonk, de Basiliek, de Grot, de Sint-Antoniuskerk, het oud-gemeentehuis of Kasteel Hof ter Linden wenst te bekijken, biedt Erfgoed Edegem groepswandelingen aan.
Deze wandelingen duren 1u tot 2,5u, afhankelijk van de locatie. Voor deze wandelingen moet je wel reserveren bij de cultuurdienst, 03 289 26 50 of via cultuur@edegem.be.
Herita-leden krijgen op vertoon van hun lidkaart korting bij het aanvragen van een groepsrondleiding. 
Voor elke locatie kan een rondleiding op maat worden gemaakt. Ook scholen zijn welkom.


Open rondleidingen

Van maart tot november verzorgen de gidsen regelmatig op een zondagnamiddag een “open rondleiding” in één van bovenvermelde locaties. Inschrijven vooraf is dan niet nodig. Je sluit gewoon ter plaatse aan voor € 1 per persoon.

Kasteel Hof ter Linden - Edegem
Adres en contact: 

Cultuurdienst Edegem/Erfgoed Edegem

Gemeenteplein 1

2650 Edegem

T. 03 289 26 50

cultuur@edegem.be

 

Kasteel Hof Ter Linden

Drie Eikenstraat 13

2650 Edegem