Kasteel van Loppem

Het kasteel van Loppem, gelegen op 6 km van Brugge, is een parel van neogotische "totaalkunst" op gebied van  architectuur, meubilair, glas-inloodramen, kapel, muurschilderingen met onderschriften van Guido Gezelle, tegels, luchters, etc. Je vindt er een rijke collectie schilderijen en beeldhouwwerken (van de middeleeuwen tot begin 20e eeuw). Het kasteel is omringd door een mooi park in Engelse landschapsstijl waar je heerlijk kan verdwalen in het groene doolhof.
 

Geschiedenis

In 1856 geven baron Charles van Caloen en zijn echtgenote geboren gravin Savina de Gourcy Serainchamps opdracht aan de Engelse architect Edward Welby Pugin een volledig nieuw kasteel te bouwen. Drie jaar later neemt Jean Bethune de taak over. Hij verleent aan de toen heersende neogotiek, christelijke bouwstijl bij uitstek, een Vlaams karakter.

Het Kasteel van Loppem speelde een voorname rol in de politieke geschiedenis van België aan het einde van de WO I. In de late herfst van 1918 vestigden zich hier het hoofdkwartier van het Belgisch leger en de zetel van de zogenaamde ‘Regering van Loppem’. Koning Albert I en Koningin Elisabeth verbleven er tijdens die periode.

De laatste effectieve bewoner van het kasteel was baron Jean Van Caloen.  Hij voorzag dat de volgende generaties er niet meer zouden willen in wonen en stichtte in 1952 de vereniging 'Stichting van Caloen' die eigenaar werd van kasteel en park.
In 1985 werd het kasteel als monument beschermd. Het park werd vanaf 1974 voor de symbolische frank verhuurd aan de gemeente, die het onderhoudt en openstelt voor het publiek. Het kasteel wordt onderhouden en opengesteld door de Stichting.

Ontdek het doolhof van het kasteel in deze leuke video:

 

Ledenvoordeel

Als lid van Herita betaal je slechts € 5 i.p.v. € 7 inkom.
​Voor het hele gezin!
 
Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!
 


Huur dit kasteel

De manège op het kasteeldomein kan verhuurd worden voor evenementen en seminaries, zowel bedrijfsgebonden als privé. Voor meer informatie: www.kasteelvanloppem.be 

 

Kalender Kasteel van Loppem

04/04/2018 | Zedelgem-Loppem
De Stichting Jean van Caloen herdenkt in 2018 de Eerste Wereldoorlog met een tentoonstelling in het Kasteel van Loppem die loopt van 4 april tot 11 november. Het belicht Loppem als dorp in de oorlog, het verblijf van Koning Albert en Koningin Elisabeth, de vorming van de ‘Regering van Loppem’ en  de figuur van Albert van Caloen als burgemeester. 
Kasteel van Loppem. Herita voordeel
Adres en contact: 
Kasteel van Loppem
Steenbrugsestraat 26
B - 8210 Zedelgem-Loppem
 
Tel 050 82 22 45 
GSM 0496 40 35 90