Kasteel van Poeke - Aalter

Het Kasteel van Poeke spreekt tot de verbeelding. Dit hoeft ook niet te verbazen als je weet dat de naam van de naburige beek, Poeke, in het Keltisch ' de mooie' of 'de aangename' betekent.  Kinderen kennen het Kasteel van Poeke misschien als slot Marsepeinsteen uit de Sinterklaasserie van Studio 100. Ook voor volwassen is het kasteel indrukwekkend. Op het gezellige dorpsplein kan je genieten van een drankje en waan je je even terug in de heerlijkheid van Poeke.


Vooral de voorgevel, met zijn driehoekig fronton, zijn sierlijke vensters en de twee flankerende torens, maakt al bij de eerste aanblik de nodige indruk. Een eeuwenoude lindendreef leidt je naar het kasteel. De rooskleurige gevels en de toegangsbruggen worden weerspiegeld in het water van de slotgracht. 


In de middeleeuwen maakte het kasteel deel uit van het verdedigingsbolwerk rond Gent. Het was destijds verschillende keren een speelbal in conflicten.  Na deze woelige periode kende het kasteel verschillende adellijke eigenaars, ondere andere familie de Preudhomme d’Hailley en Pycke de Peteghem.


Sinds 1977 is het kasteel en het romantisch kasteelpark van 56 ha eigendom van het gemeentebestuur van Aalter. 


Kasteelpark

Rond het kasteel bevind zich een kasteelpark dat meer dan een bezoek waard is. Rond het kasteel is een Engelse en Franse tuin aangelegd en kan je een hondenkennel met bakkersoven, paardenstallen, koetshuis, conciërgewoning en het carburekot bewonderen.


Ledenvoordeel

Herita-leden krijgen op vertoon van hun Herita-lidkaart korting bij aankoop van een ticket voor de kasteelconcerten.

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!
 

Huur deze locatie

Het Kasteel van Poeke kan je huren voor allerlei evenementen, festivals, recepties, vergaderingen, fotoshoots en als filmlocatie. Meer informatie daarover vind je hier

Adres en contact: 

Kasteelstraat 38

9880 Aalter

TEL: 09 325 22 00