• Kasteel Wissekerke - Kruibeke
  • Kasteel Wissekerke - Kruibeke
  • Kasteel Wissekerke - Kruibeke

Kasteel Wissekerke - Kruibeke

Het kasteel van Wissekerke was één van de eerste kastelen in ons land in neogotische stijl waarbij de vroegere Empire-elementen waren geïntegreerd. De voorname status van Philippe Vilain XIIII en Zoe De Feltz, aan ’t Keizerrijk van Napoleon vereisten een waardige leefomgeving naar de toen heersende stijl en smaak, zoals het Empire. Deze stijlkenmerken zijn tot op heden nog steeds overheersend aanwezig in het kasteel zoals in het grote salon, de vestibule en de Egyptische zaal. Het kasteel is heringericht en is in hoofdzaak bedoeld om een tijdsbeeld weer te geven van de vroeg 19de eeuwse glorieperiode van de familie Vilain XIIII.


Het kasteel bezoeken?

Twee uitgestippelde wandelingen leiden je door de verschillende vertrekken van de burcht. Tijdens de ene wandeling volg je het doen en laten van de bedienden die in het kasteel leefden en de familie dienden. Tijdens de andere wandeling treed je in de sporen van de adellijke familie en loop je door de prachtige vertrekken waar de heren en dames des huizes hun dagen vulden en hun gasten ontvingen. 

Elke laatste zondag van de maand (Pasen tot en met 1 november) begeleidt een gids de bezoeker doorheen het kasteel en vertelt het leven van de bedienden en deze van de adellijke inwoners. Groepsbezoek zijn mogelijk op aanvraag.  


Ledenvoordeel

Herita-leden krijgen op vertoon van hun Herita-lidkaart korting en betalen € 3 i.p.v. € 5

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!
 


Aanbod voor scholen

Vanaf november 2016 is er een gloednieuw traject voor scholen beschikbaar in het Kasteel Wissekerke voor kinderen uit de 3e kleuterklas en het lager onderwijs. De kinderen leren via hun nieuw vriendinnetje Marie Louise Victoire de gebruiken van de inwoners van Kasteel Wissekerke kennen. Onder begeleiding van een gids duiken ze via verschillende doe-opdrachten in de rijke geschiedenis van het kasteel. De interactieve rondleidingen zijn aangepast aan de eindtermen van het lager onderwijs en de ontwikkelingsdoelen van het kleuteronderwijs.


Ook in de buurt

Verken de oevers van Schelde en Durme, van Waasmunster, over Temse tot Kruibeke met deze wandelingen. De Scheldeverentocht 2 brengt je langs Kasteel Wissekerke, maar ook langs Paviljoen De Notelaer in Bornem, het Scheepvaartmuseum in Baasrode en mits een kleine afwijking langs de Stoomtrein Dendermonde-Puurs.

 

Kasteel Wissekerke - Foto Dave Geukens
Adres en contact: 

O.L.Vrouwplein 18

9150 Kruibeke

T 03 740 04 00

kasteel.wissekerke@kruibeke.be