• Moerenpoort - Tongeren
  • Moerenpoort - Tongeren
  • Moerenpoort - Tongeren

Moerenpoort - Tongeren

De Moerenpoort is een van de zes stadspoorten uit het middeleeuwse Tongeren. Ze overleefde als enige de tand des tijds. Vandaag is de robuuste toren omgetoverd tot een museum. Op de toren geniet je van een adembenemend zicht over de binnenstad en het begijnhof.


Verhaal van plunderingen en oorlogen
Het verhaal van de Moerenpoort start in het begin van de dertiende eeuw toen Tongeren stadsrechten kreeg. De 13de tot de 19de eeuw bracht voor Tongeren een opeenvolging van plunderingen, oorlogen en conflicten met zich mee. Tijdens de Grote Brand van Tongeren in 1677 brandde de stad af, maar de poort en het nabije begijnhof overleefden de vuurzee...


In de Moerenpoort
De drie museumthema’s nemen je mee naar het middeleeuwse leven in en rond de poort, de gruwelijke oorlogsvoering en het vreselijke drama van de grote brand in 1677. 


Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er een spelletjes- en geurenparcours: ‘een poort naar vroeger’. Dit is een leuke manier om de Moerenpoort op kindermaat te beleven. Samen met Elemoed De Dikke Poortwachter en Palmerijn De Dunne Reiziger ga je met het hele gezin op pad doorheen het museum.


Teseum

De Moerenpoort is ideaal om te combineren met een bezoekje aan Teseum, waar de oude kerkschat van Tongeren ligt te schitteren. Je kan de Moerenpoort gratis bezoeken met een toegangscode die je aan de balie van Teseum verkrijgt.


 

Ledenvoordeel

Voor Herita-leden organiseren we soms exclusieve activiteiten of acties. Hou deze pagina's dus zeker in de gaten!
 
Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!
 

 

Moerenpoort - Tongeren
Adres en contact: 

Leopoldwal z/n

3700 Tongeren

T. 012 80 00 70

info@toerismetongeren.be