• Netwerk / Centrum voor Hedendaagse Kunst
  • Netwerk / Centrum voor Hedendaagse Kunst
  • Netwerk / Centrum voor Hedendaagse Kunst

Netwerk / Centrum voor hedendaagse kunst - Aalst

Netwerk Aalst is een internationaal centrum voor hedendaagse kunst en een onafhankelijk filmhuis gevestigd in Aalst. Het centrum produceert nieuw werk van nationale en internationale kunstenaars met een programma van tentoonstellingen, performances, workshops en gesprekken. In hun Filmhuis worden arthousefilms én klassiekers vertoond die je absoluut gezien moet hebben. 


Netwerk huist in een van de weinige oud-industriële gebouwen van de stad Aalst die publiek toegankelijk zijn: de voormalige textielfabriek Passementerie Van den Brulle. Dankzij de industriële infrastructuur is er ruimte voor heel uiteenlopende artistieke projecten. In 2002 werd de prachtige architectuur van Eugeen Liebaut vernieuwd. Sindsdien vormt het gebouw zelf een wezenlijk onderdeel van het programma. 


Het gebouw van Netwerk Aalst heeft een oppervlakte van 2.000 vierkante meter en omvat kantoren, vergaderzalen, een volledig uitgerust atelier, een kunstenaarsverblijf, een café, een bookshop, een cinema-theaterzaal, en 1.200 m2 tentoonstellingsruimtes.

Ledenvoordeel

Herita-leden krijgen op vertoon van hun Herita-lidkaart het reductietarief bij toegang tot de tentoonstelling (volwassenen).

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!
 


Geschiedenis en gebouw

Netwerk Aalst heeft haar wortels in het in 1981 opgerichte onafhankelijk socio-cultureel centrum Netwerk, en is opgericht door een groep mensen die in de jaren '70 nauw betrokken waren bij het CSV (Centrum voor Samenlevingsvernieuwing). Netwerk, toen gevestigd in een voormalige groothandel in het centrum van Aalst, programmeerde theater, dans, literatuur, punkmuziek, jazz, en beeldende kunst. Tot de opening van het Cultureel Centrum De Werf in 1989 was Netwerk het enige centrum met een volledig cultureel aanbod in de regio.


Aan het eind van de jaren ’80 herprofileerde Netwerk zich als een laboratorium voor jong artistiek talent. Vooral als concertplek verwierf het centrum een stevige reputatie. De Netwerk Galerij breidde begin jaren ’90 verder uit met de verbouwing van enkele aanpalende huisjes tot intieme tentoonstellingsruimtes.


In 2001 erkende de Vlaamse Gemeenschap Netwerk Galerij als centrum voor beeldende kunst en Netwerk als een volwaardig (podium)kunstencentrum. Beide erkenningen boden de mogelijkheid om te professionaliseren en een nieuw onderkomen te zoeken. Uiteindelijk werd de voormalige Passementerie Van Brulle, een leegstaande textielfabriek op de rechteroever van de Dender, aangekocht. Eugeen Liebaut stond in voor de eerste renovatie van het gebouw.


Met de invoering van het nieuwe Kunstendecreet besliste het bestuur om de Netwerk Galerij en het Kunstencentrum Netwerk te fuseren tot een centrum met focus op beeldende kunst. De optelsom van nieuwe huisvesting en herorganisatie resulteerde in een ingrijpende schaalvergroting. In 2005 kreeg Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst een erkenning als beeldende kunsthal.


Netwerk, vanaf 2016 Netwerk Aalst, zet nog steeds de beeldende kunst voorop, met een sterk engagement voor de productie van (nieuw) artistiek werk. Vanaf 2019 vult Netwerk Aalst deze kunsthalwerking aan met een volwaardige filmhuiswerking.


Ook in Aalst

Belfort Aalst

’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst

Sint-Martinuskerk

Netwerk / Centrum voor Hedendaagse Kunst
Adres en contact: 

Houtkaai 15

9300 Aalst

T 053 709 773

info@netwerk-art.be