• Papiermolen Herisem
  • Papiermolen Herisem

Papiermolen Herisem - Alsemberg

De Papiermolen Herisem en de Voormalige Kartonfabriek Winderickx te Alsemberg is een negentiende eeuws industrieel complex dat gegroeid is uit een oude papiermolen, die opgericht werd in 1536. De fabriek sloot in 1941 haar deuren en werd herontdekt in het midden van de jaren '70 met al haar originele machinerie. Sindsdien werd de site terug opgeknapt en toegankelijk gemaakt voor publiek.
Vandaag de dag staat het op de lijst van beschermde monumenten als industrieel erfgoed en werd de site door de Europese Commissie erkend als modelproject voor de instandhouding van architectonisch erfgoed. Het geheel is één van de best bewaarde voorbeelden van de ooit bloeiende papier- en kartonnijverheid in de regio van Vlaams- Brabant.


 

LEDENVOORDEEL

Herita-Ieden krijgen op vertoon van hun lidkaart een reductie van € 0,50 op het individuele toegangsticket om de site te bezoeken (niet op het groepstarief). Er is eveneens een voordeel voor Herita-Ieden van 10% korting voor het maken van een huifkartocht en 10% korting op de prijs per studio bij een overnachting op de site.

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!
 


Stoomdagen

Tijdens de stoomdagen zorgt de 100 jaar oude stoom­machine voor een indrukwekkend schouwspel van vergane glorie. De stoommachine zet het hele mechanisme in werking voor de productie van het karton. De stoomdagen vinden steeds plaats op de eerste zondag van juni en de derde zondag van november. Gratis gidsen geven rondleidingen om 14u en 15u. 


Educatief aanbod

Voor kleuter- en lagere scholen zijn er programma’s in de molen en op de boerderij, speciaal op maat van de klas. Ontdek meer hierover. 


Huur deze locatie

Op zoek naar een vergaderzaal, een seminariezaal, een feestzaal, of een locatie om een evenement, een feest of een tentoonstelling te organiseren? De papiermolen Herisem is een unieke locatie en bevat naast het museum, ook feest- en seminariezalen. Ontdek het hier.

Papiermolen Herisem
Adres en contact: 

Fabriekstraat 18

1652 Alsemberg

T 0473 38 32 30.

info@herisem.be