• Peter Benoitmuseum - Harelbeke
  • Peter Benoitmuseum - Harelbeke

Peter Benoitmuseum - Harelbeke

Hoe breng je een museum over een componist tot leven? Het resultaat zie je in het Peter Benoitmuseum. In het interactieve museum krijg je een beeld van Peter Benoit (1834-1901) en de muziek uit zijn tijd. Vijf vrouwen vertellen over het leven, werk en belang van de meester. Elk van deze muzen heeft een grote invloed op hem uitgeoefend...

Eerst en vooral is er in het geboortehuisje de moeder, Rosalie Monie, die haar zoon de liefde voor muziek bijbrengt. Zij ijvert er ook voor dat hij kan studeren aan het conservatorium. Zij zorgt ook voor zijn enorme liefde voor zijn moedertaal (moederspraak) en zijn gehechtheid aan zijn geboortestad Harelbeke.

Na het behalen van de Prix de Rome trekt Benoit naar Parijs. Hij dirigeert er in het Théâtre des Bouffes Parisiens het populaire gezelschap van Jacques Offenbach, waar hij Julie Zoë Pfotzer leert kennen. Zij staat hier dan ook symbool voor zijn Parijse periode.

Terug in Brussel, trouwt hij met Flore Wantzel. Hij draagt heel wat werken aan haar op, maar wanneer hij directeur aan de muziekschool van Antwerpen wordt, weigert zijn echtgenote hem te volgen en blijft zij achter in Brussel.

In Antwerpen wordt hij opgevangen door de gouverneursdochter Constance Teichmann, die vooral een inspiratiebron lijkt voor zijn religieus getinte werken, zoals zijn Quadrilogie Réligieuze, het Drama Christi en de Missa Brevis.

Zijn laatste jaren brengt Benoit door bij zijn laatste muze, Agnes Mertens. Zij is herbergiersdochter in 't Gecroonde Ancker, waar Benoit verblijft. Bij testament laat hij al zijn bezittingen aan haar na. Zij geeft enkele werken in eigen beheer uit en zorgt ervoor dat zijn cultureel testament, waarin hij eist dat al zijn werken in het Vlaams worden uitgevoerd, nauwkeurig wordt opgevolgd.

Uniek voor het museum zijn de geluidsdouches, waar je kennis maakt met verschillende muziekgenres, niet alleen van Benoit maar ook van voorgangers, tijdgenoten en navolgers. Bij het binnenkomen krijg je een film te zien waar hedendaagse muziekmakers stilstaan bij zijn internationale betekenis.  

Het Peter Benoitmuseum heeft veel ervaring met educatieve werking. Het zet daarbij vooral in op muzische vorming en erfgoed. Het museum heeft een aanbod met educatieve workshops voor het 2e en 3e kleuter en voor het lager onderwijs. Tijdens de verschillende workshops komen de kinderen in contact met muziek en de figuur van Peter Benoit. Het ruime aanbod voor scholen ontdek je hier.


Ledenvoordeel

Herita-leden krijgen op vertoon van hun Herita-lidkaart gratis toegang tot het museum (in plaats van €2).

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan! 
 


 
Peter Benoitmuseum - Harelbeke
Adres en contact: 

Marktstraat 55-57

8530 Harelbeke

T: 056 733 470

toerisme@harelbeke.be