• Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster - Gent
  • Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster - Gent
  • Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster - Gent

Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster - Gent

De eerste 'caermers' vestigden zich in 1287 aan de Lange Steenstraat in een bestaande woning. Het 'Oud Huis' is daarvan een overblijfsel. Eind 15de eeuw lieten de paters een Calvarieberg op de muur schilderen: een gekruisigde Christus met een treurende Maria en een karmeliet. In de 19de eeuw penseelde men er zuilen en portretmedaillons overheen.

De paters begonnen in de 14de eeuw met de bouw van een kerk met één beuk. Van die kerk zijn nog enkele elementen bewaard: achter het houten plafond zit nog de originele dakkap. De paters breidden de kerk uit met een zevenhoekig koor met spitsboognissen en een zuidbeuk. Ook kwam er een beuk met kapellen die betaald werden door rijke families. Je ziet nog hun wapenschilden.

In 1881 kocht de Stad Gent de kerk en gebruikte ze als archeologisch museum, museum voor volkskunde en bergplaats voor operadecors. Na de aankoop van de rest van het kloostercomplex door de Provincie ruilde de Stad in 1981 de kerk voor de tweede pandhof en de sacristie. In 1998 stelde het provinciebestuur de kerk open voor het publiek als de tentoonstellingsruimte Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster.


Ledenvoordeel

Herita-leden krijgen op vertoon van hun Herita-lidkaart het reductietarief voor de betalende expo's zoals vermeld op www.caermersklooster.be.  

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!

 

Lam Gods, ook voor kinderen!

'Be(k)leef het Lam Gods!' is een ideale gezinsactiviteit, maar kan ook met de klas. Ontdek hier meer!

Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster - Gent
Adres en contact: 

Lange Steenstraat 14

9000 Gent

T 09 269 29 10

caermersklooster@oost-vlaanderen.be