• Scheepvaartmuseum Baasrode
  • Scheepvaartmuseum Baasrode
  • Scheepvaartmuseum Baasrode

Scheepvaartmuseum - Baasrode

Baasrode was in de 15de eeuw een druk bezocht handelscentrum langs de Schelde waar dagelijks schepen uit Antwerpen aanmeerden. De scheepsbouwnijverheid die hier bloeide bereikte zijn hoogtepunt in de 19de eeuw en in 1986 sloot de laatste scheepswerf er de deuren. De Scheepswerven Baasrode leken gedoemd om te verdwijnen maar dankzij de volharding van enkele idealisten werd hun voortbestaan verzekerd. Gelukkig maar! Op een terrein van 3 ha vinden we een schat aan industrieel erfgoed:

De authentieke meesterwoning van de vroegere werfeigenaar Van Damme is een beschermd gebouw uit 1830 met prachtige plafondschilderingen en waardevolle muurfresco’s.
Hier is het museum gevestigd dat een globaal beeld schetst van de scheepsbouw in Vlaanderen tijdens de 19de en 20ste eeuw. Het museum beschikt ook over een galerij die gebruikt wordt voor gelegenheidstentoonstellingen en een gezellig café met zicht op de site.

Op het werfterrein vind je de droogdokken terug met een spits (binnenschip) die op de werf zelf is gebouwd (1938) en door vrijwilligers volledig wordt gerestaureerd. De werven zijn sinds 1993 integraal beschermd en voor het grootste deel eigendom van de Provincie Oost-Vlaanderen. Ook de Rosalie staat hier te pronken. Deze prachtige replica (16 m.) van de Baasroodse palingbotter zal - 100 jaar na zijn verdwijnen - opnieuw de zeilen hijsen dankzij het werk van de erfgoedvereniging.

Vergeet tot slot ook niet de unieke houten loods en de originele ateliers met oorspronkelijke machines voor metaalbouw te bezoeken!


LEDENVOORDEEL

Als lid van Herita krijg je korting op een ticket voor het museum. Je betaalt € 4,5 i.p.v. € 5.

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan! 
 

 

Scheepvaartmuseum Baasrode
Adres en contact: 

Sint-Ursmarusstraat 137

9200 Baasrode

T 052 34 30 34

info@scheepvaartmuseumbaasrode.be