• Sint-Alenatoren en de Ijskelder
  • Sint-Alenatoren en de Ijskelder
  • Sint-Alenatoren en de Ijskelder

Sint-Alenatoren en de Ijskelder - Dilbeek

Sint-Alenatoren

Op het eilandje voor Kasteel de Viron verheft zich de Sint-Alenatoren. Hij is de enige getuige van een 13de eeuwse waterburcht. Het oorspronkelijke slot bezat vijf torens maar de Franse troepen van Lodewijk XIV staken eind 17de eeuw de burcht in brand. Het kasteel verviel in puin. Uiteindelijk liet de familie de Viron eind 19de eeuw de al deels afgebroken burcht volledig slopen, op de Sint-Alenatoren na.

De ronde toren is opgetrokken uit rode baksteen en bezit smalle, rechthoekige vensters met zandstenen omlijstingen. Onderaan het kegeldak bevinden zich nog enkele houten dakkapelletjes. Binnenin bevat de toren een kleine kelder en een benedenruimte met een stenen draaitrap, die naar een mooi gotisch zaaltje leidt. Op de zolder kan je indrukwekkende, eiken balken bewonderen.

 

IJskelder

Bij graafwerken in 1988 werd toevallig de ijskelder teruggevonden. Hij werd plechtig heropend op 10 september 1989 ter gelegenheid van de eerste Open Monumentendag!

IJs afkomstig van de nabijgelegen vijver, werd erin bewaard om in warmere perioden bederfelijk voedsel koel te houden. Soms kwamen dorpelingen aan de baron ijs vragen voor het behandelen van scheurbuik. Gelegen 2,86 meter onder het huidige straatniveau, wordt hij doeltreffend tegen de zon beschermd door het hoger gelegen beukenbos. Net als het kasteel is hij gemaakt uit Antwerpse baksteen en met kalkmortel gemetseld. Een 8 meter lange gang leidt naar de kuip met een diameter van 4,64 meter. Hierin werd het ijs bewaard.

Door de standvastige temperatuur en volledige rust zijn ijskelders uitgelezen overwinteringsplaatsen voor vleermuizen geworden.


Ledenvoordeel


Durf jij de ijskelder te bezoeken? Dat kan als Herita-lid voordelig. Je krijgt 10 % korting op een groepsbezoek
Een groepsbezoek bedraagt € 40 (Gids inbegrepen, per groep zijn er maximaal 20 personen). Herita-leden betalen slechts € 36 per groep.

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan! 
 

 

Ook in Dilbeek

Kasteel De Viron
Huisje Mostinckx
Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede 

Sint-Alenatoren en de Ijskelder
Adres en contact: 

Dienst Cultuur en Toerisme

d’Arconatistraat 1

1700 Dilbeek

TEL: 02 451 69 30

toerisme@dilbeek.be

 

Sint-Alenatoren en de Ijskelder

Gemeentepark Dilbeek

Gemeenteplein 1

1700 Dilbeek