Torenverplaatsingsmuseum Sint-Laurentiuskerk - Bocholt

In 1910 werd met de Sint-Laurentiuskerk een huzarenstukje uitgehaald. De uit de 15de eeuw stammende toren met een gewicht van 2,6 miljoen kilo werd opgetild en 9,4 m opgeschoven. Bij een bezoek aan de kerk en het torenverplaatsingsmuseum komen bezoekers erachter hoe dat in zijn werk ging en waarom de Bocholtenaren trots de titel van “torenkruiers” dragen.


Daarnaast herbergt de kerk ook bijzondere kerkschatten: een prachtige Mariaretabel (1520), een zeldzame sacramentstoren (1490) en een verzameling van laat-middeleeuwse houten heiligenbeelden van bekende meesters. Het retabel, het Sint-Kristoffelbeeld van jan Van Steffesweert én de sacramentstoren zijn opgenomen in de topstukkenlijst van de Vlaamse gemeenschap.


Een bezoek aan de kerk is een wandeling door de geschiedenis van de laatste 600 jaar: De late middeleeuwen, de tachtigjarige oorlog, de beeldenstorm, de barokke tijd, de moderne tijd en de twee wereldoorlogen. Plundering en brandstichting, de kerk heeft het allemaal meegemaakt maar heeft zich steeds weten te redden dankzij de Bocholtenaren die de kerk in hun hart dragen.


Je kan het verhaal van de kerk meebeleven door de toren te beklimmen, de klokken aan te raken, de beiaard te bekijken, het torenmuseum te bezoeken en over de gewelven boven het schip te wandelen. Wij willen dat verhaal van de kerk aan iedereen vertellen en laten meebeleven. Laat je verrassen door de schoonheid van onze kerk en sta verwonderd over de inventiviteit van onze voorouders.


Bezoeken

Tijdens de zomervakantie kan je de kerk op zaterdag en zondagnamiddag tussen 14u en 17u bezoeken. Groepsbezoeken of bezoeken op afspraak kunnen het hele jaar door.


Ledenvoordeel

Herita-leden krijgen op vertoon van hun Herita-lidkaart een brochure over de bijzondere toren, de kerk en haar kerkschatten.
 
Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!
 

Kalender Torenverplaatsingsmuseum Sint-Laurentiuskerk - Bocholt

01/07/2018 | Bocholt
De kerkraad van de Sint-Laurentiuskerk in Bocholt organiseert tijdens de zomer een knappe tentoonstelling over mariabeelden.  
Adres en contact: 

Kerkplein 1

3950 Bocholt

E toerisme@bocholt.be

T 089 20 19 30