• Uilenspiegelmuseum
  • Uilenspiegelmuseum

Uilenspiegelmuseum - Damme

Te Damme, in Vlaanderen, werd Uilenspiegel, de zoon van Klaas geboren. Zo vangt Charles De Coster in 1867 zijn meesterlijke legende van Tijl Uilenspiegel aan. Onder zijn pen wordt uilenspiegel het symbool van de Vlaamse volksziel. Samen met Nele en Lamme Goedzak werft de ontembare geus en fratsenmaker doorheen Vlaamse velden. Maar de oorspronkelijke Uilenspiegel, rond 1500, is een totaal andere verschijning. De Nederduitse Dil Ulenspiegel is een brutale schurk, die de regels van de opkomende burgerij systematisch met voeten treedt en de wereld op zijn kop zet. In het Uilenspiegelmuseum in Damme en kom je alles te weten over de 500 jaar oude geschiedenis van Tijl Uilenspiegel die nog steeds zowel jong als oud blijft boeien. Het museum is gehuisvest in het imposante Huyse de Grote Sterre. Deze 15de-eeuwse patriciërswoning bestond oorspronkelijk uit twee handelswoningen, De Sterre en Craeynest, en vertoont in de kelder nog sporen van twee oudere, 13de-eeuwse woonhuizen.


Ledenvoordeel

Herita-leden betalen € 2 i.p.v. € 2,5.
 

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!


Families met kinderen

Voor kinderen tot 12 jaar. 
Op zoek naar inspiratie voor een onvergetelijke namiddag met de kinderen? Dan is onze MuseumVertelWandeling iets voor jou! bij de start van het bezoek aan het Uilenspiegelmuseum maken de kinderen hun eigen toegangskaartje. Daarna ontdekken ze met een verteller/gids alle avonturen van Tijl Uilenspiegel. Door het luisteren naar deze verhalen krijgen de kinderen ongetwijfeld inspiratie, als afsluiter kunnen ze dan ook een leuke tekening maken.


Scholenaanbod 

"Uilenspiegelmuseum. Educatief pakket, hoogste graden lager onderwijs." Geïntegreerd lessenpakket.
Voor de laatste jaren van het middelbaar onderwijs is er de zoektocht "Uilenspiegel, de wereld op zijn kop." 
Gidsbeurten voor scholen. 


Locatie te huur

De kelder (creatief atelier, auditorium), museumruimte, tuin kunnen gehuurd worden voor events, recepties, ... Alsook het stadhuis. 
Contact: julie.jacquemyn@damme.be

 

Uilenspiegelmuseum
Adres en contact: 

Uilenspiegelmuseum
Huyse De Grote Sterre
Jacob van Maerlantstraat 3
8340 Damme
TEL: 050 28 86 10
uilenspiegelmuseum@damme.be