• Van Hauwermeirsmolen - Massemen
  • Van Hauwermeirsmolen - Massemen
  • Van Hauwermeirsmolen - Massemen

Van Hauwermeirsmolen - Massemen

Bezoekers kunnen in de authentieke Van Hauwermeirsmolen alles leren over het ambacht van de molenaar. Hij vertelt je waar de hel ligt, wat de speleman doet en waarom het schuddebakske schudt. Wie wil leren rekenen zoals een molenaar, leert hij het Meulfrans. De unieke molen is een erg geliefde plek om mooie foto’s te nemen, muziek te maken, je geliefde te zoenen of plezier te beleven aan de oever van de Molenbeek.

Vroeger was deze molen een dubbelmolen: een graan- en oliemolen lagen tegenover elkaar aan de oever van de Molenbeek. In de volksmond spreekt men van een stampkot. Hoe oud de molen precies is, weten we niet. Maar op een kaart uit 1592 vind je de molen zelfs al terug. Sinds 2007 is de watermolen volledig gerestaureerd en wordt er weer meel gemalen van tarwe, gerst, spelt en rogge. Op molensteen gemalen meel is het lekkerste meel dat er is, want alle delen van de graankorrel zitten er in. De molen werkt enkel met de kracht van het water daarom is molensteengemalen meel een duurzaam product.
 

Ledenvoordeel

Individuele Herita-leden krijgen op vertoon van hun Herita-lidkaart gratis toegang, een rondleiding van de molenaar en 10 % korting op de aankoop van meel of bloem.

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!
 

 

Met de klas op bezoek bij de molenaar

Ook met de klas kan je de molen verkennen. In een spannend verhaal over de zoekgeraakte molenaar, zijn vriendinnetje en de boze molenheks maken kinderen uit het lager onderwijs kennis met de watermolen, de beek en de dieren die daarin thuishoren. Voor het secundair onderwijs worden algemene rondleidingen en maaldemonstraties georganiseerd. 
Lees meer over het educatief aanbod van de molen.

Ook in de buurt

Het Molenbeekpad is een prachtig wandelpad van 6 km in de vallei van de Molenbeek. Je komt er langs kleine bosjes, hooilanden, poelen en zelfs een speelbos. In de lente kleuren de weiden en hooilanden paars van de pinksterbloemen en diepgeel van de dotterbloemen. Het vlindertje uit de streek, het oranjetipje, is gek van die bloempjes en is dus nooit ver weg. Bezoek het erfgoed van Massemen met de eeuwenoude lindeboom, de kerk en het Prinsenhof. Of combineer je bezoek aan de watermolen met een wandeling en bezoek aan de Fauconniersmolen in Oordegem (wandelafstand ca 4 km).

Van Hauwermeirsmolen - Massemen
Adres en contact: 

Watermolenstraat 64

9230 Massemen (Wetteren)

T 0496 433 766 of 0485 308 902

agnes.bellemans@skynet.be