• Vleeshuismuseum - Dendermonde

Vleeshuismuseum - Dendermonde

In het Vleeshuismuseum op de Grote Markt kom je alles te weten over de oudste geschiedenis van Dendermonde. Een echte mammoet, archeologische vondsten, oude documenten, een collectie hand- en vuurwapens, elementen uit vroegere Ros Beiaardommegangen… je vindt het er allemaal!
De toegang is gratis.


Oudheidkundig museum

Het huidige Vleeshuis werd gebouwd tussen 1460 en 1462 op dezelfde plaats van zijn voorganger uit 1293. Op het gelijkvloers bevond zich de hal voor de lokale beenhouwers, die enkel hier hun vleeswaren aan particulieren mochten verkopen.

In de loop der eeuwen heeft het Vleeshuis dienst gedaan als vlees- en lakenhalle, schepenhuis, vierschaar, gevangenis, gildekamer, toneelzaal en wachtlokaal. In 1862 verdwenen de laatste 'vleesbanken' en werd de ruimte omgevormd tot een overdekte groentenmarkt. Op het einde van de 19e eeuw werd het gebouw grondig gerestaureerd door Edouard Bouwens. Sinds 1899 fungeert het Vleeshuis als oudheidkundig museum. In 1914 ontsnapte het op het nippertje aan een brand en in 1943 werd het als monument beschermd.

In het huidige Vleeshuismuseum wandel je doorheen de geschiedenis van Dendermonde, met als startpunt de prehistorie en als eindpunt het opdoeken van het ancien régime.


Bijzondere vondsten

Op de zolderverdieping kom je oog in oog te staan met de grootste blikvanger: het ca. 28.000 jaar oude, bijna intacte geraamte van een mammoet! Deze 'oudste inwoner' werd tijdens zandontginningen in de Sint-Onolfspolder gevonden in 1968.

Een tweede uitzonderlijke archeologische vondst was de houten ‘scheepskop’ die dateert uit de 4e tot 6e eeuw. Het origineel, in 1934 opgebaggerd uit de Schelde nabij Appels, bevindt zich nu in het British Museum in Londen. Deze vondst is nog steeds erg omstreden. Gaat het om een scheepskop of een meubelonderdeel? Is het van Saksische of van Merovingische oorsprong? De experten zijn het er nog steeds niet over eens!

Ook vondsten uit de metaaltijden en de Romeinse periode komen aan bod. De toevallige ontdekking van een Merovingisch grafveld op de Zwijvekekouter vult deze zaal aan met een uitgebreide collectie grafgiften: prachtig riembeslag, glazen kralen en mantelspelden. 


Lokale geschiedenis

Op de eerste verdieping werpen we ons in de middeleeuwse stadsontwikkeling, het dagelijks leven en de economie. Het militaire verleden van Dendermonde en haar belangrijke functie als regionaal marktcentrum worden geschetst.

Op de gelijkvloerse verdieping worden enkele relicten bewaard die verband houden met het lokale gildeleven en de ommegangen. Sta oog in oog met de 18e-eeuwse kemel of het paard zonder staart! Bewonder een kruisboog of een zilveren ereteken.


Ledenvoordeel

Herita-leden krijgen op vertoon van hun Herita-lidkaart € 2 korting op de Vleeshuisgids.

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel gratis aan!
 

Vleeshuismuseum - Dendermonde
Adres en contact: 

Grote Markt 32

9200 Dendermonde

T. 052 22 04 65

musea@dendermonde.be