• Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede (Pedemolen)
  • Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede (Pedemolen)
  • Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede (Pedemolen)

Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede (Pedemolen) - Dilbeek

Een van de weinige maalvaardige watermolens van het Pajottenland!

De Watermolen van Pede kent een rijke geschiedenis. Eind 14de eeuw werd hij al vermeld in een akte van de Heer van Gaasbeek. Volgens sommige bronnen staat hij ook afgebeeld op de meer dan 400 jaar oude Bruegel-schilderijen “De terugkeer van de kudde” en “De ekster op de galg”. Oordeel zelf!

Met de komst van de elektriciteit waren in 1935 wind- en watermolens bijna uitgespeeld voor de maalderij. Wel werden ze dikwijls nog in combinatie met andere energiebronnen ingezet. De Pedemolen staakte zijn economische bedrijvigheid definitief in 1965. De laatste molenaar was Jozef Zeghers.

In 1989 kocht de gemeente Dilbeek de molen. Na een zeer grondige restauratie is hij sinds 2002 weer maalvaardig. Elke twee weken kan je hem in werking zien tijdens maaldemonstraties. In het bakhuisje worden ook regelmatig bakdemonstraties gegeven.

Op de binnenkoer vind je het unieke hondenrad terug. Door de draaibeweging karnde men vroeger boter. Achter de molen vind je dan weer een prachtig stukje natuur waar je even kan uitrusten of een leuke wandeling starten.

Groepen kunnen op aanvraag de watermolen bezoeken. Een bezoek aan de molen omvat een maaldemonstratie met technische uitleg van de molenaar en een rondleiding in het hele gebouw.

Meer informatie over het huren van deze locatie kan je hier terugvinden. 

 

Ledenvoordeel

Herita-leden genieten van een voordelig groepstarief. Als lid krijg je 10 % korting op een groepsbezoek.
Een groepsbezoek bedraagt € 50 (Gids inbegrepen, per groep zijn er maximaal 25 personen). Herita-leden betalen slechts € 45 per groep.
 


Ook in Dilbeek

Kasteel De Viron 
Huisje Mostinckx
Sint-Alenatoren en de Ijskelder

Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede (Pedemolen)
Adres en contact: 

Dienst Cultuur en Toerisme

d’Arconatistraat 1

1700 Dilbeek

TEL: 02 451 69 30

toerisme@dilbeek.be

 

Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede

Lostraat 84

1703 Sint-Gertrudis-Pede (Schepdaal)