10 jaar 't Grom & 500 jaar Dodoens in Expo Botanique

zondag, 8 oktober, 2017 (Hele dag) tot zondag, 10 december, 2017 (Hele dag)
Fuchsiatekening, © UGent

Met Expo Botanique wordt het Dodoensjaar in ’t Grom feestelijk afgesloten. Van maart tot en met september leerden verschillende cursisten de geheimen kennen van het eeuwenoude ambacht ‘botanisch tekenen’. Nu exposeren ze.

Techniek, kennis, nauwgezetheid en de deskundige begeleiding van kunstenares Hilde Orye. Meer hadden de cursisten niet nodig om enkele hele mooie botanische illustraties te maken tijdens een driedelige cursus. De bloemen, zaden en vruchten van kruiden en groenten uit de historische tuinen van ’t Grom stonden model.

Het Cruydeboeck (1554) van Rembert Dodoens (1517-1585) vormde de inspiratie voor de cursus en expo. Dodoens verzette de bakens in dit boek op verschillende vlakken. Hij beschreef meer 1.300 soorten waarvan 600 nieuwe en bracht deze onder in een heel nieuw classificatiesysteem. Daarnaast onderwierp hij zogenaamd geneeskundige planten aan een kritisch onderzoek. Vanzelfsprekendheden werden overboord gezet.

Als stadsgeneesheer van Mechelen nam Dodoens zich voor om zijn kennis openbaar te maken voor zoveel mogelijk gebruikers. Heel uitzonderlijk voor die tijd schreef hij zijn werk daarom in het volkse Nederlands. En om alle kennis nog beter over te dragen werd het Cruydeboeck rijkelijk voorzien van grafische illustraties gemaakt door de befaamde Mechelse kunstenaar Pieter van der Borcht (1533-1610).

Tijdens Expo Botanique tonen we de mooiste werkjes van de cursisten afgewisseld met professioneel werk van lesgeefster Hilde Orye. Tussendoor contrasteert de tentoonstelling door copies te tonen uit het originele Cruydeboeck


Praktisch

Alle informatie op de website van 't Grom.​


Ledenvoordeel

Leden van Herita genieten een mooie korting bij 't Grom.

Nog geen lid van Herita? Meld je snel gratis aan.