Begijnhofmuseum Turnhout zet eeuwenoude kunstwerken tegenover hedendaagse tegenhangers

zondag, 27 mei, 2018 (Hele dag) tot zondag, 27 januari, 2019 (Hele dag)

Van 27 mei 2018 tot 27 januari 2019 loopt in het Begijnhofmuseum de expo ‘Ontmoeting & Contrast, hedendaagse kunst in dialoog met de begijnhofcollectie’. De tentoonstelling maakt deel uit van het feestprogramma rond 20 jaar UNESCO-Werelderfgoed.


De collectie van het Begijnhofmuseum is erg gevarieerd en bevat heel wat religieuze kunst. Ook moderne kunstenaars werken rond het thema religie. In de expo ‘Ontmoeting & Contrast’ krijgen traditionele kunstwerken in het museum een hedendaagse tegenhanger vanuit diverse kunststromingen, van expressionisme tot Popart en Streetart. Soms lijkt het kunst met een drempel en wordt er extra inleving gevraagd van de toeschouwer. Een aandachtige kijker wordt echter vaak beloond met onverwachte beelden en inzichten.


Een deel van de moderne werken is van Josef Jan Michnia. Deze Pools-Duitse kunstenaar vervaardigde 33 kleurrijke olieverfschilderijen met belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Jezus. Acht daarvan worden getoond in confrontatie met de collectie van het museum. De Kempense kunstenaar-priester Remi Lens (†) krijgt eveneens een plaats in de tentoonstelling. Hij heeft zelfs op het begijnhof gewoond. Tot zijn oeuvre horen een kruiswegserie en schilderijen van religieuze stoeten, verrassende werken die aantonen dat deze kunstenaar meer aandacht verdient. 


Ontmoeting & contrast’ is een tentoonstelling die visies vervolledigt, maar soms ook tegenstellingen aantoont. 


UNESCO-Werelderfgoed

In 1998 werd het Turnhoutse begijnhof samen met twaalf andere Vlaamse begijnhoven uitgeroepen tot UNESCO-Werelderfgoed. Twintig jaar later willen stad en OCMW dit jubileum vieren met gevarieerde activiteiten op de recent heraangelegde site. Updates van het programma zijn hier terug te vinden.


Ledenvoordeel

Als lid van Herita geniet je een mooie korting, je betaalt slechts € 3 in plaats van € 5.