Eperon d'Or in Izegem gaat weer open

zaterdag, 3 juni, 2017 (Hele dag)
Erfgoedsite: 

Vanaf zaterdag 3 juni is iedereen terug welkom op de bijzonder knappe erfgoedsite van Eperon d’Or in Izegem. Het prachtig gerestaureerde art deco gebouw van Eperon d’Or, een voormalige schoenfabriek, is een tastbare getuigenis van het succes van de Izegemse schoennijverheid in de jaren 1930. Ook de borstelnijverheid scheerde hier internationaal hoge toppen en blijft tot op vandaag belangrijk in de regio.


Tijdens de korte vooropening in 2016 konden bezoekers al kennis maken met het art-deco-voorgebouw van de voormalige schoenfabriek. Dat monumentale voorgebouw herbergt een reeks topstukken uit de schoenen- en borstelcollectie. Het achtergebouw, een fabriekshal uit 1910, laat je de geschiedenis met al je zintuigen beleven. Je maakt er kennis met de uiteenlopende grondstoffen, met het ambacht en de mechanisatie, en niet in het minst met de vele mensen die door hun noeste arbeid en vakkennis het ganse verhaal hebben meegemaakt en mee geschreven.


Tijdens het openingsweekend op 3-4 juni staan er heel wat activiteiten op het programma. Zo zijn er gratis rondleidingen en demonstraties op de borstel- en schoenmachines. Een fototentoonstelling illustreert het lederverwerkingsproces en Syntrawest toont vanaf half juli ook eindwerken rond schoen- en handtasdesign.


Herita-leden genieten korting op een toegangsticket voor Eperon d'Or.