Expo bij Teseum: de kopten, een ander Egypte

zaterdag, 16 juni, 2018 (Hele dag) tot zondag, 2 december, 2018 (Hele dag)

Wie zijn de kopten? Wat geloven ze? Hoe leefden ze en hoe dosten ze zich uit? Tussen de religieuze kunst van het Tongerse Teseum ontdek je nu ook de fascinerende koptische cultuur, aan de hand van meer dan tachtig objecten.


De cultuur van de kopten, de christelijke Egyptenaren, was lange tijd ongekend voor het Westen. Sinds het einde van de 19de eeuw was er een grote fascinatie voor Egypte. Europa herontdekte het vergeten Egypte met een enorme belangstelling voor de kopten. Er werden indrukwekkende verzamelingen opgebouwd en tentoongesteld.


Bezoekers kunnen zich te goed doen aan koptische teksten, architectuur-fragmenten, aardewerk en huishoudelijke voorwerpen uit het dagelijkse leven. Maar de expo bestaat grotendeel uit weefsels. Veel koptisch textiel bleef bewaard door de begraafmethodes van de kopten. En vooral dankzij het droge klimaat in Egypte en de zandbodem. De koptische textielkunst heeft een rijke beeldtaal. Vrolijke taferelen, felle kleuren, expressieve figuren, plantenmotieven gecombineerd met geometrische patronen… Anders dan het goud en zilver van de schat van het Teseum, minder uitgesproken misschien maar met eenzelfde vakmanschap.


De tentoonstelling bestaat uit tijdelijke installaties naar een idee van scenografe Katrien Geebelen. Deze constructies met eenvoudige materialen, puur en met een natuurlijk kleurenpallet zorgen voor een subtiele toets tussen de vaste collectie van de schatkamer. Onder de romaanse toren aan de ontvangstruimte kan u alvast een glimp opvangen hoe de tentoonstelling op de bovenverdieping er zal uitzien. Een textielfragment met twee frontaal afgebeelde biddende figuren met grote ogen toont de typische koptische kunst. Op de bovenverdieping bieden 6 thema’s een unieke inkijk in het leven van de kopten. Deze thema’s zitten ook vervat in een handige expobrochure die elke bezoeker meekrijgt.


Praktisch

Deze expo is van 16 juni tot en met 2 december te ontdekken in de schatkamer van het Teseum.

Bezoek ook de website www.teseum.be voor meer praktische informatie.


Ledenvoordeel

Herita-leden ontvangen na hun bezoek een goodiebag met met enkele mooie Teseum souvenirs.