Expo: Magnel, UCO en het voorgespannen beton. Een Gents verhaal.

zaterdag, 8 oktober, 2016 (Hele dag) tot vrijdag, 31 maart, 2017 (Hele dag)
expo sogent
expo sogent

Nog tot 31 maart 2017 loopt bij sogent een expo over het opvallende, Gentse verhaal van een revolutionaire bouwtechniek: het voorgespannen beton. De technologie van het voorgespannen beton werd aan de universiteit Gent geperfectioneerd door professor Gustave Magnel. Met de UCO-fabriek in de Bloemekenswijk vinden we ook één van de eerste imposante toepassingen ervan in onze stad terug.


De techniek van het voorgespannen beton doet bij ingenieurs en architecten automatisch een belletje rinkelen. Anderen kunnen wel een woordje uitleg gebruiken. Voorgespannen beton is een bouwtechniek die vooral wordt toegepast om grote overspanningen te realiseren. Denk maar aan lange bruggen of grote expohallen. Door de stalen kabels in het beton onder spanning te plaatsen, kan de constructie meer belast worden en behoren imposante bouwwerken tot de mogelijkheden.

Wat zelfs experts wel eens durven vergeten, is dat de techniek van het voorgespannen beton in Gent geperfectioneerd werd en hier in een vroeg stadium werd toegepast.


Tentoonstelling

De tentoonstelling belicht de figuur van Gustave Magnel en diens verdiensten met betrekking tot de ontwikkeling en toepassing van de techniek van het voorgespannen beton. Ook de technologie op zich wordt op een zeer heldere manier verduidelijkt. Een derde luik focust op de toekomstplannen voor de UCO-site.

De expo is een samenwerking tussen sogent, Atelier Fréderic Louis, Smoke & Dust, UGent en de VUB. De tentoonstelling past ook in de aanloop van het programma rond de 200ste verjaardag van de UGent, die in 2017 wordt gevierd.


Praktisch

De tentoonstelling loopt in de Kluizenzaal van de Bank van de Arbeid.

Meer info vind je via sogent