Geniet van beiaardmuziek op het beste verborgen plekje in Antwerpen

maandag, 2 juli, 2018 - 19:30 tot maandag, 27 augustus, 2018 - 21:30
© Emmanuel De Pryckere

Wanneer je vanuit de toren van de kathedraal van Antwerpen naar beneden kijkt, ontdek je een klein lapje groen midden tussen de dichte bebouwing van de stad. De tuin van Erfgoedhuis Den Wolsack met helemaal achterin De Hofkamer als pronkstuk is dé gedroomde plaats om te genieten van de Antwerpse beiaard. Dat vond de stadsbeiaardier ook. Daarom slaan Museum Vleeshuis en Herita de handen in elkaar om je de beiaardconcerten van 2018 exclusief te laten beleven op het beste plekje van 't stad.


Voor het laatste concert van de zomer, kan jij trouwens de programmatie mee bepalen! De stadbeiaard wordt dan even de grootste jukebox van de stad. Alle informatie vind je op de website van Museum Vleeshuis.


Praktisch

  • Elke maandagavond van juli en augustus 2018
  • vanaf 20u, deuren openen om 19u30
  • € 5 per persoon, cash te betalen aan de kassa
  • reserveren via reservaties@herita.be

Opgelet: er zijn in de tuin slechts 50 plekken per concert.


Programma

2 juli Nikita Gratchev – Russische Fresco’s

De jonge, talentvolle Nikita Gratchev schrijft zelf beiaardmuziek, gebaseerd op Russische volksmuziek. Op het eerste beiaardconcert van deze zomer, hoor je zijn composities, naast romantische Mechelse beiaardmuziek van Jef Denyn en Staf Nees. Daarnaast brengt hij ook de Moonlight Serenade van Glenn Miller.


9 juli Liesbeth Janssens – Beiaard(ba)ROCK

Met dit concert gaan we naar de oorsprong van de beiaardmuziek. Joannes De Gruijtters schreef zijn Antwerpse Beiaardboek in 1746. Stadsbeiaardier Liesbeth Janssens brengt deze avond vooral 18de-eeuwse muziek, aangevuld met bekende liedjes.


VOLZET:16 juli Anne Kroeze – Bekende klassiekers door de eeuwen heen

Een programma met bekende werken uit verschillende stijlperioden. Van het Zwanenmeer van Tsjaikovsky, het adagio uit het klarinetconcert van Mozart en werken voor Bach (o.a. de Badinerie), naar drie Italiaanse operacomponisten: Rossini, Verdi en Puccini. Afsluiten doen we met Fly me to the moon van Frank Sinatra en twee prachtige liederen uit West Side Story.


23 juli Charles Dairay – Singing Bells

De Franse beiaardier Charles Dairay brengt een gevarieerd programma in drie delen: originele composities voor beiaard, bekende arrangementen voor beiaard zoals muziek van Francisco Tarrega en Erik Satie en populaire Franse chansons.


VOLZET: 30 juli Kenneth Theunissen – Bronzen snaren

Vanavond brengt Kenneth Theunissen je verschillende muziekstijlen: van barokmuziek tot hedendaagse muziek. Deze beiaardier heeft ervoor gekozen om steeds herkenbare melodieën ten gehore te brengen, van o.a. Beethoven, Mozart, Tsjaikovsky en Dvorak. Een programma vol variatie met als afsluiter enkele toppers van Queen en Frank Sinatra.


6 augustus Koen Van Assche – Van de beginperiode van de Antwerpse beiaard tot de gevierde Debussy

De klavecimbelmuziek van François Couperin komt perfect tot zijn recht op onze Antwerpse stadsbeiaard. Koen Van Assche speelt van hem Suite du sixième ordre. Via bekende meesterwerken van Mozart, over onder andere Pie Jesu van Gabriel Fauré, komen we daarna terecht bij Debussy. Tot slot van het programma volgen zuiderse klanken en de romantiek van Edward Elgar.


VOLZET: 13 augustus Koen & Florian Cosaert – Beiaard & gitaar

Vader en zoon brengen in dit concert een programma waarin ze samen vierhandig spelen. Naast bekende klassiekers van componisten als Prokofiev en Grieg laten ze ook bekende tunes horen van Offenbach en Glenn Miller. Als kers op de taart speelt Florian elektrische gitaar. Samen met de beiaard speelt hij muziek van de bekende Argentijn Astor Piazzolla. Beide instrumenten vullen elkaar perfect aan.


VOLZET: 20 augustus Koen Van Assche – Van klavecimbel, orgel en piano naar beiaard

De meeste muziek die op beiaard wordt gespeeld, is een bewerking van composities die voor andere instrumenten zijn geschreven, zoals werken van Claude Balbastre voor klavecimbel en orgel. Verschillende componisten hebben zich laten inspireren door de natuur, bv. Carnaval des animaux van Saint-Saëns, of La Poule van Rameau. Ook vele composities die specifiek voor de beiaard zijn geschreven, krijg je te horen. Eén van de mooiste voorbeelden van de zogenaamde Mechelse romantiek is de Passacaglia van Jos Lerinckx. Tot slot van dit concert volgen twee bekende gitaarwerken en de ragtime van Scott Joplin.


VOLZET: 27 augustus Liesbeth Janssens – Giant Jukebox

Als afsluitend vuurwerk mag je het programma zelf samenstellen. Tot 20 augustus kan je op de website van Museum Vleeshuis uit een lijst van meer dan 50 liedjes je favoriet kiezen. Er zijn verschillende genres: bekende klassieke muziek, of liedjes van Antwerpse artiesten. Staat je favoriet er niet tussen? Geef dan je verzoeknummer door. De 12 meest gekozen liedjes zullen deze avond weerklinken.