Lezing: Prof. Peter Scholliers over meel, bakker en brood in de Van Hauwermeirsmolen

vrijdag, 16 maart, 2018 -
19:45 tot 23:00
Amsab-ISG, © Constant Dratz, af000187

De tijd dat de prijs van het brood het dagelijks leven beheerste, ligt achter ons. Of niet? Op vrijdag 16 maart vertelt Prof. Peter Scholliers je er alles over. Tijdens een boeiende lezing over meel, bakker en brood in de Van Hauwermeirsmolen.


Het belooft een boeiende avond te worden, volledig in het teken van de betekenis van brood in de Europese geschiedenis sinds 1800. Natuurlijk bepalen brood en zijn prijs ons leven niet langer, maar we blijven bijzonder grote waarde hechten aan goed brood - wat dit ook moge zijn.


Prof. Peter Scholliers is niet de minste, hij bekeek de eetcultuur als eerste vanuit academische hoek. Al sinds zijn boek 'Arm en rijk aan tafel' is de professor aan de VUB passioneel met voeding bezig. Zo schreef hij smakelijk over ons Belgisch concept 'de boterham', want zoals wij die snijden, beboteren en dichtplooien kan onmogelijk vertaald worden in andere landen.


Hij vertelt je alles over prijsvorming en -evolutie, technologische transformaties, soorten brood, verkooppunten, gezondheidsaspecten, brood als machtsmiddel in de oorlog en beleid van nationale en lokale overheden.


Praktisch

  • Peter Scholliers is hoogleraar bij de Opleiding Geschiedenis van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), met specialisme in de geschiedenis van het dagelijks leven, eetcultuur en arbeid in Europa vanaf circa 1800. http://www.vub.ac.be/people/peter-scholliers
  • Gratis, maar een berichtje of je komt is welkom bij r.dogimont@skynet.be of 0485 308 902
  • Napraten kan bij een fijn glas wijn of ons gesmaakte streekbier Uitzet in het molencafé.


Van Hauwermeirsmolen

Watermolenstraat 64

9230 Massemen

www.watermolenmassemen.blogspot.be