Meer groen in huis? Dat deden ze zo in de 16e eeuw…

zaterdag, 22 april, 2017 (Hele dag) tot zondag, 1 oktober, 2017 (Hele dag)
De koolbladverdures zijn typische wandtapijten uit de streek.

Vanaf 22 april kan je in het MOU zestiende-eeuwse koolbladverdures gaan bewonderen. De verdures zijn een bijzonder genre binnen de wandtapijtkunst. Twaalf wandtapijten uit Oudenaarde, Edingen, Geraardsbergen en Brussel zijn in de statige bovenlakenhalle tentoongesteld.


Het doel van dit genre wandtapijten is de natuur binnenshuis brengen. Dit idee dateert al van de Oudheid, toen muurschilderingen en andere wanddecoratie aangebracht werden. 


De koolbladverdures stellen grote, weelderig gekrulde acanthusbladeren voor waartussen zich insecten, grote en kleine dieren verschuilen. Extra bloemen en planten verlevendigen het geheel. Heel wat dieren en planten zijn exotisch en verwijzen naar de toen recente ontdekkingen in het Oosten en de Nieuwe Wereld (Amerika).


Een bijzonder Oudenaards wandtapijt, eigendom van de Provincie Oost-Vlaanderen, verbeeldt ‘Hercules en de Stymphalische vogels’. Deze koolbladverdure maakt deel uit van de Herculesreeks, waarvan de vier andere wandtapijten in het Louvre bewaard worden.

Praktisch

Meer informatie over de verdures vind je hier.

Als lid van Herita betaal je €5 in plaats van €6 voor een museumticket.

Nog geen lid van Herita? Meld je dan snel gratis aan!