Nieuwe tentoonstelling Kasteel d'Ursel: het verdwenen hôtel d'Ursel

zondag, 20 mei, 2018 (Hele dag) tot zondag, 30 september, 2018 (Hele dag)
Kasteel d'Ursel, Hingene.

Waar nu een kantoortoren zijn schaduw werpt op het Centraal Station stond tot 1960 de Brusselse stadsresidentie van de familie d’Ursel. Tijdens de nieuwe tentoonstelling in Kasteel d'Ursel, die vanaf 20 mei 2018 te bewonderen is, herleef je de sfeer van deze unieke stadsresidentie. 


Eeuwenlang was het hôtel d’Ursel het centrum van sociale en politieke leven van de familie. Net zoals het kasteel van Hingene kende het hôtel zijn bloeiperiode in de 18de eeuw, met prachtige interieurs van Laurent-Benoît Dewez. En net zoals het kasteel kende het zijn grootste tegenslag in de 20ste eeuw.


Bij de aanleg van de Noord-Zuidspoorverbinding in 1910 werd een deel van de residentie gesloopt, maar het luxueuze hoofdgebouw hield moedig stand. Onder druk van de immobiliënspeculatie verkocht de hertog in 1960 het hôtel en op zijn plaats verscheen een van de eerste torengebouwen van Brussel.


Talloze kunstwerken en meubels die de salons decoreerden, volgden de leden van de familie d’Ursel op hun nieuwe weg. Honderden foto’s documenteerden het wel en wee van het gebouw. Zelfs enkele bouwfragmenten houden de herinnering tastbaar en ook de 18de-eeuwse plannen bleven bewaard. Met deze bouwstenen kan je de sfeer van deze unieke stadsresidentie vanaf 20 mei 2018 herleven. De beste plaats om dat te doen is natuurlijk Kasteel d'Ursel, de zomerresidentie waarvoor het lot een gunstigere toekomst in petto had.


Praktisch

Voor leden van Herita is er een korting van 10% voorzien.

Meer praktische informatie vind je op de website van Kasteel d'Ursel.