Tentoonstelling: Het kamp van Lokeren - 1944-1947

zaterdag, 9 december, 2017 (Hele dag) tot zondag, 14 oktober, 2018 (Hele dag)

In het Stadsmuseum van Lokeren kan je nog tot 14 oktober van dit jaar een tentoonstelling bewonderen over het kamp van Lokeren. Het voormalig Duits gevangenkamp werd een van de grootste interneringscentra van Oost-Vlaanderen voor personen die van collaboratie verdacht werden of veroordeeld waren.


Tussen 1944 en 1947 passeerden er meer dan 20 000 mensen in het kamp. Na de sluiting in 1947 verzonken het kamp en zijn geschiedenis enigszins in vergetelheid, maar voor veel ex-gedetineerden bleef het deel van een moeilijk te verwerken veleden.


Aalmoezenier en fotograaf Longinus De Munter fotografeerde het kamp en zijn bewoners in zwart, wit en grijs. Zijn beelden zijn uniek: het leven in naoorlogse gevangenissen en interneringscentra werd zelden in beeld gebracht. Naast zijn foto’s toont de expo hoogstaand artistiek werk van schilders, tekenaars, componisten en schrijvers dat in of over het kamp werd gemaakt. Getuigenissen uit dagboeken van de kampbewoners en bewakers wisselen af met actuele verhalen en herinneringen van ooggetuigen en hun kinderen.


Praktisch

Alle praktische info op de website van Stadsmuseum Lokeren.


Over de expo

Collaboratie en repressie zijn in België nog steeds heikele thema’s. Ook het kamp van Lokeren blijft de gemoederen verhitten. Het Stadsmuseum kreeg inhoudelijke ondersteuning van een wetenschappelijk comité dat bestaat uit experts inzake collaboratie en repressie uit de academische sector en de archiefwereld (UGent, Rijksarchief Gent, Stadsarchief Lokeren, ADVN, CEGESOMA).


Voor de teksten en het onderzoeksrapport werkte het museum samen met historisch projectbureau Geheugen Collectief. Het boek ‘Zij komen allen aan de beurt, de zwarten. Het kamp van Lokeren’ van historicus Björn Rzoska vormde de basis voor het onderzoek en de tentoonstelling. Ook zijn tweede boek over het kamp: 'Opgesloten tussen zwart, wit en grijs', met voorwoord van Bruno De Wever, is inmiddels beschikbaar