Tentoonstelling: van perkament naar papier

zaterdag, 5 augustus, 2017 - 10:00 tot zondag, 15 oktober, 2017 - 17:00
Perkament

Oudenburg biedt tijdens het najaar een uitzonderlijke tentoonstelling aan over hoe perkament evolueerde tot papier.


Ooit lag hier één van de voornaamste abdijen aan de Vlaamse kust: de Sint-Pietersabdij. Net zoals alle andere benedictijnerkloosters bouwden de monniken er een bibliotheek en scriptorium uit. Deze boeken en handschriften kwamen na de Franse Revolutie op diverse plaatsen terecht. In het najaar 2017 komen die manuscripten en drukwerken voor eventjes naar hun oorspronkelijke plaats terug.


Niet alleen onze grote erfgoedbibliotheken in Vlaanderen werken aan dit project mee (zoals de Brugse Seminariebibliotheek, Brugse Stadsbibliotheek, Brugs Rijksarchief, Brugse Stedelijke Musea, Brugs Stadsarchief maar ook de Bibliotheek van de Gentse universiteit en de Kon. Bibliotheek van België, alsook enkele abdijbibliotheken), maar evenzeer een aantal bibliotheken uit het buitenland, zoals Haarlem, Deventer en Trier.


Het wordt een tentoonstelling met pareltjes van kalligrafie en drukkunst.  Een bijhorend boek, geschreven door enkele eminente historici, vult de gegevens over deze zeldzame collectie aan. Inleidend zullen enkele hedendaagse kunstenaars hun visie op de boekwereld brengen. Een didactisch luik vormt de inleiding voor deze unieke tentoonstelling.


Praktisch

Alle praktische informatie vind je hier. 

Ook op andere dagen van het jaar is het RAM een bezoekje waard. Herita-leden kunnen het RAM met korting bezoeken.

Nog geen lid van Herita? Meld je snel gratis aan.