Tijdelijke expo: boter bij de vis

zaterdag, 4 augustus, 2018 - 10:00 tot zondag, 30 september, 2018 - 17:00

Naar aanleiding van de herdenking van de Groote Oorlog in 2014-2018 brengen het Departement Landbouw & Visserij, het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) en het Interfacultair Centrum voor Agrarische Geschiedenis (ICAG, KU Leuven) het verhaal over het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog onder de aandacht. 

2018 is het laatste herdenkingsjaar. Aangezien er op de Brouwerijsite al een link is met WOI via het Käthe Kollwitz Museum én een thema zoals landbouw nauw in verband staat met het Fransmansmuseum, is deze reizende tentoonstelling een goed initiatief om een ander licht te werpen op de Groote Oorlog


Over de tentoonstelling

Al bij het begin van de Eerste Wereldoorlog is er een tekort aan voedsel. De schaarse voedingsmiddelen worden duur verkocht. Voedselproducenten en handelaars willen 'boter bij de vis'. Deze bekende uitdrukking slaat op de directe betaling bij levering. Bijna het hele gezinsbudget wordt gespendeerd aan voedsel. Landbouwers kampen met een tekort aan grondstoffen. De Duitse bezetter eist op grote schaal vee en paarden op. Er is een grote nood aan boter, een veel gebruikte vetstof. Boter is daardoor een gegeerd smokkelproduct. De visserij kan dan weer nauwelijks haar werk doen door de bezetting van de zeehavens. Door de schaarste aan vlees wordt vis het alternatief, maar ook hiervan is de aanvoer beperkt. De problematische voedselsituatie en de creativiteit van de Belgische bevolking staan centraal in de expo ‘Boter bij de vis’. Hier vind je meer info. 

‘Boter bij de vis’ is het samenwerkingsverband tussen diverse partners uit de landbouw- en erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Lees hier meer over de partners.
 

Educatief pakket voor kinderen tussen 10 en 14 

Tijdens het bezoek aan de algemene expo ‘Boter bij de Vis’ ontdekken de kinderen geleidelijk aan het verhaal van WOI en schrijven dit verder uit in hun eigen ‘dagboek’. Dit dagboek is meteen ook een herinnering aan de expo die ze mee naar huis nemen.


Praktisch

De tijdelijke expo bezoeken kost € 3

Locatie: CC De Brouwerij. Adres: Sint-Maartensplein 15b, 8680 Koekelare