1 miljoen euro voor de restauratie van het fort van Liezele in Puurs

Fort Liezele Puurs restauratiewerken

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft het gemeentebestuur van Puurs een premie toegekent van € 1.067.536,15 voor de restauratie van het fort van Liezele.


Het fort van Liezele in Puurs is sinds 1995 beschermd omwille van de enorme historische waarde. Met deze premie krijgt de rechterhelft van het dak een waterdichting en een groendaksysteem. De schouwen en verluchtingskanalen worden gerenoveerd en de gevel en de binnenkoer hersteld. De linkerhelft van het dak is enkele jaren geleden al gerestaureerd. Daarvoor werd destijds een premie van 100.000 euro toegekend.


Over Fort Liezele

Vandaag vind je in het fort van Liezele een museum dat de bewogen geschiedenis van het fort vertelt. Het monument was ooit een voedseldepot van het Duitse leger, een Brits gevangenenkamp én een opslagplaats voor Duitse munitie: verhalen te over dus! Museumzalen met authentiek materiaal nemen je mee terug in de tijd. Commandoposten, troepenkamers, de infirmerie, geschutsopstellingen en een gepantserde waarnemingspost zijn allemaal prachtig bewaard gebleven.


Het fort heeft niet alleen een spannende geschiedenis, maar ook een roemrijk recent verleden. Voor ‘De hel van Tanger’ en ‘De smaak van De Keyser’ werd het fort als filmdecor ingeschakeld.


Het 18 hectare groot domein ligt in een oase van groen met een rijke fauna en flora, een absolute aanrader voor wandelaars en fietsers.


Ledenvoordeel

Herita-leden krijgen een mooie korting bij een bezoek aan Fort Liezele.

Nog geen lid van Herita? Meld je snel gratis aan.