10 monumenten met extra aandacht voor toegankelijkheid

Belevingscentrum '14-'18 in Tildonk. ©Clander Loeckx
Het Stad- en Landhuis van Veurne.
Stokerij De Molenberg in Blaasveld.
Stokerij De Molenberg in Blaasveld.
Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende. © Stefaan Dewickere
Het In Flanders Fields Museum in Ieper.
Het Belle Epoque Centrum in Blankenberge.
Landcommanderij Alden Biesen. © P. Van Gelooven.
Het NAVIGO-museum in Oostduinkerke.
Mu.Zee. © Steven Decroos
Texture, Het museum over Leie en Vlas.
De Grote Post in Oostende werd toegankelijk gemaakt door Inter. © Stefan Dewickere
De Grote Post in Oostende werd toegankelijk gemaakt door Inter. © Stefan Dewickere

Oude gebouwen en hedendaagse noden, het is helaas geen vanzelfsprekende combinatie. Het is dan ook niet eenvoudig om tegelijk de authentieke architectuur te bewaren én ervoor te zorgen dat iedereen het monument kan bezoeken. Organisaties als Inter en Toevla bundelen informatie en adviesverlening rond toegankelijkheid, omdat erfgoed van en voor iedereen is. Wij maakten een lijstje van tien monumenten die alvast goed scoren op toegankelijkheid.


1.   Belevingscentrum ‘14-‘18 Tildonk

In het historisch klooster Engelenburcht kan iedereen zich verdiepen in de Eerste Wereldoorlog. Op het gelijkvloers van dit monumentale pand opende in 2014 het Belevingscentrum ’14-’18, ter herdenking van de honderdste verjaardag van het begin van WOI. Niet alleen bij de renovatie van het voormalige Ursulinenklooster, maar ook bij de inrichting van de tentoonstelling werd veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid. Zo kunnen ook rolstoelgebruikers het Belevingscentrum vlot bezoeken.


Bekijk het gedetailleerde verslag met foto’s over de toegankelijkheid van dit monument in de databank van Toevla. 

Leden van Herita krijgen een extraatje bij een bezoek aan het Belevingscentrum.


2.   Stad- en Landshuis Veurne

In het Stad- en Landshuis op de Grote Markt van Veurne zijn de toeristische dienst van de stad, het bezoekerscentrum en het belevingscentrum Vrij Vaderland ondergebracht. Het hele gebouw is voor iedereen vlot toegankelijk. De ruime, drempelloze inkom leidt naar de toeristische dienst, waar je tickets voor het museum kan kopen. De balie beschikt over een verlaagd, onderrijdbaar gedeelte, speciaal voor rolstoelgebruikers.


Het belevingscentrum Vrij Vaderland kan je met een ruime lift bereiken. In het museum zelf is er overal voldoende circulatieruimte en het tentoongestelde materiaal is voor iedereen goed zichtbaar. Bovendien zijn alle teksten ook beschikbaar op tablet, die kan je verkrijgen aan de balie.


Een gedetailleerde verslag met foto’s over de toegankelijkheid van dit monument vind je in de databank van Toevla. 

Herita-leden krijgen een mooi voordeel bij zowel het Stad- en Landshuis als bij het Belevingscentrum Vrij Vaderland.


3.   Stokerij De Molenberg

In de familiehoeve aan ‘de Molenberg’ wordt al sinds 1637 jenever gestookt. De familietraditie werd van generatie op generatie doorgegeven, tot in 1927 het laatste distillaat uit de ketels vloeide. In 2010 pikte Charles Leclef, vijfde generatie eigenaar van brouwerij Het Anker in Mechelen, de draad weer op. Vandaag proef je in De Molenberg een verfijnde whisky, gedistilleerd uit het moutbeslag van het bier Gouden Carolus Tripel.


Stokerij De Molenberg ligt aan de Mechelsesteenweg en is toegankelijk via een breed en vlak toegangspad. Er is een bushalte op slechts vijf minuten wandelafstand en op het terrein zelf vind je twee aangepaste parkeerplaatsen. De circulatieruimte achter de toegangsdeur is eerder beperkt waardoor je een beetje moet manoeuvreren om binnen te geraken.


Zodra je die kleine hindernis voorbij bent, is er in het gebouw meer dan voldoende vrije circulatieruimte. De toog heeft bovendien een verlaagd, onderrijdbaar gedeelte en alle tentoonstellingsruimten zijn drempelloos te bereiken via een alternatieve route.

In de databank van Toevla kan je het gedetailleerde verslag met foto’s over de toegankelijkheid van dit monument bekijken.

Herita-leden genieten een mooie korting bij Stokerij De Molenberg.


4.   De Grote Post

Het voormalige postgebouw in Oostende is vandaag een bloeiend cultuurcentrum waar altijd wel iets te beleven valt. Als rolstoelgebruiker kan je in De Grote Post rekenen op extra voorzieningen, maar ook met slechthorenden en slechtzienden wordt extra rekening gehouden.


Zo is de grote zaal voorzien van ringleiding, die storende randgeluiden weg filtert. Personen met een auditieve beperking kunnen hun hoorapparaat op ‘T-stand’ zetten en zo in optimale omstandigheden genieten van de voorstelling. Daarnaast zijn blindengeleidehonden toegelaten in De Grote Post en kan je op extra assistentie van het personeel rekenen om je te begeleiden naar de juiste zitplaats.


Lees hier alles over de toegankelijkheid van De Grote Post.


5.   In Flanders Fields Museum

Het 'In Flanders Fields Museum' werd in 2012 vernieuwd. Aan de hand van honderden authentieke objecten en beelden verdiep je je in het verhaal van de Groote Oorlog, daarbij gaat bijzondere aandacht uit naar ‘de kleine man’. Levensechte personages en interactieve opstellingen confronteren de hedendaagse bezoeker met zijn evenmens in de oorlog, een eeuw geleden.


Bij de volledige herinrichting werd extra aandacht besteed aan toegankelijkheid zodat het museum vandaag voor iedereen vlot te bezoeken is.


Bekijk het gedetailleerde verslag met foto’s over de toegankelijkheid in dit monument in de databank van Toevla.

Bekijk hier je voordeel als Herita-lid bij het In Flanders Fields Museum.


6.   Belle Epoque Centrum

In de stadskern van Blankenberge vind je het Belle Epoque Centrum, naast de Sint-Rochuskerk. In de straat is er ter hoogte van het museum een aangepaste parkeerplaats voorzien. Naast de carrouseldeur is er ook een gewone toegangsdeur. Met een druk op de bel kunnen bezoekers aan het personeel laten weten dat ze via die deur willen binnenkomen. Op de kelderverdieping vind je bovendien een aangepast toilet, het enige minpuntje hier is de beperkte circulatie- en opstelruimte en de kleine wastafel.


Bekijk het gedetailleerde verslag met foto’s over de toegankelijkheid van dit monument in de databank van Toevla. 

Bij bezoek aan het Belle Epoque Centrum betalen Herita-leden het kortingstarief.


7.   Landcommanderij Alden Biesen

Ook de Landcommanderij van Alden Biesen zet in op integrale toegankelijkheid. De boomgaarden kennen vanaf nu geen geheimen meer voor rolstoelgebruikers of slechtzienden. Het nieuwe, brede toegangspad zorgt ervoor dat iedereen tussen de bomen kan kuieren, ze kan aanraken, even kan uitrusten op de banken of kan picknicken in het groen.


Meer informatie over Landcommanderij Alden Biesen.


8.   NAVIGO

In het NAVIGO-museum ontdek je de rijke museumcollectie van de Vlaamse zee- en kustvisserij. Het museum beschikt over een aangepaste parkeerplaats en is dankzij de drempelloze toegangspaden goed bereikbaar. De dubbele deuren maken het bezoekerscentrum, de shop, de tijdelijke exporuimte en het atelier in de inkomhal vlot toegankelijk.


Ook alle zalen van het museum zijn doorgaans goed toegankelijk, al kan bij enkele kleine knelpunten misschien hulp nodig zijn. De zalen op de verdieping kunnen bereikt worden met trappen en liften. In het sanitaire blok is een ruim aangepast toilet aanwezig.


Bekijk het gedetailleerde verslag met foto’s over de toegankelijkheid van dit monument in de databank van Toevla. 

Herita-leden genieten korting bij een bezoek aan het NAVIGO-museum.


9.   Mu.Zee

Mu.ZEE, hét kunstmuseum aan zee ligt wat verscholen in de Romestraat in Oostende. Hier kan je een unieke collectie Belgische kunst van 1850 tot nu bewonderen. Naast de tentoonstellingsruimte is ook de museumbibliotheek te bezichtigen.


De toegang tot het gebouw is drempelloos. De verschillende verdiepingen kan je makkelijk bereiken dankzij de twee liften. Er is een aangepast toilet voorzien, dat goed bruikbaar is. De grote zalen stellen weinig problemen naar toegankelijkheid, maar hulp kan nodig zijn bij de lange hellende vlakken en bij het openen van de deur naar de bibliotheek.


Bekijk het gedetailleerde verslag met foto’s over de toegankelijkheid van dit monument in de databank van Toevla.

Herita-leden bezoeken Mu.Zee aan kortingstarief.


10.   Texture Museum over Leie en Vlas

Texture ligt naast de Leie, op wandelafstand van het historisch centrum van Kortrijk. Het museum vertelt het verhaal van de linnen- en vlasnijverheid. Het gebouw is vlot bereikbaar te voet of met het openbaar vervoer en voor het gebouw is een voorbehouden en aangepaste parkeerplaats aanwezig.


De toegang tot het museum is drempelloos. In de ruime onthaalruimte vind je de infobalie met verlaagd gedeelte. Het museum is ondergebracht in drie ruimtes die goed toegankelijk en vlot bereikbaar zijn met de trap en lift.

Bekijk het gedetailleerde verslag met foto’s over de toegankelijkheid van dit monument in de databank van Toevla. 


Ledenvoordeel

Leden van Herita genieten een mooi voordeel bij al deze monumenten.

Nog geen lid van Herita? Meld je snel gratis aan.