11 monumentale plaatsen om de herfst te beleven

De Kapel van Steenbergen.
De Tumulisites van Gingelom.
Durfals op blote voeten in het Donkmeer. © Marleen De Vos
Het schitterende Molsbroek.
De Duitste Militaire Begraafplaats van Lommel in herfstkleuren.
Hobos, Grote Hof.
Landschap de Liereman.
Regionaal Landschap Ijzer en Polder.
Plantentuin Meise.
Wandelen langs kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland.

De herfst is officieel begonnen: het seizoen van mistige ochtenden en vallende blaadjes. Maar laat je niets wijsmaken, er valt tijdens de herfst veel meer te beleven dan wegkruipen in de zetel met een tas thee. In en rond deze 10 monumenten ontdek je de herfst van zijn mooiste kant!


1. De kapel van Steenbergen in het Meerdaalwoud

Midden in het Meerdaalwoud vind je tussen de statige bomen een prachtig kapelletje. De Kapel van Steenbergen staat op de plek waar ooit een oude eik groeide met een miraculeus Mariabeeldje. Tot op vandaag is de kapel-in-het-groen een plek waar mensen graag komen. Het 17e-eeuwse kerkmeubilair, de oude wandschilderingen en de talrijke schilderijen laten een indruk achter bij iedere bezoeker. Een stille koesterplek waar de kleuren van de herfst écht tot hun recht komen. Bezoek de kapel.


2. Dwalen tussen de grafheuvels van Gingelom

In Gingelom vind je de grootste concentratie Gallo-Romeinse tumuli, of grafheuvels, van Vlaanderen. De grafmonumenten sieren het landschap al sinds de tweede eeuw na Christus. Bij elke heuvel vind je een bankje om even uit te rusten en een infobord voor meer uitleg. Ideaal voor fietsers of wandelaars een met voorliefde voor erfgoed! Wie er een extra bijzondere uitstap van wil maken, kan de plek ook ontdekken met een huifkar. Leden van Herita kunnen dat zelfs met een fikse korting.


3. Kom tot rust aan het Donkmeer

Het Donkmeer in Berlare is sinds jaar en dag een echte trekpleister voor wandelaars, fietsers, dagjesmensen en zelfs landschapsschilders. Maar wist je dat het grote meer oorspronkelijk gegraven werd voor de ontginning van turf? Die brandstof was voor boeren in de 17e en 18e eeuw een erg waardevol levensmiddel. Vergeet tijdens je herfstwandeling rond het Donkmeer ook zeker de historische eendenkooi niet te bewonderen: een niet te missen stuk erfgoed! Bezoek het Donkmeer.


4. Wandelen door het Molsbroek 

Het Molsbroek kan je het best overzien vanop de uitgestrekte wandeldijk. Daar heb je een mooi zicht op de moerasvlakte met talrijke watervogels, rietvelden en graslanden. De kans is ook groot dat je pad door het Lokerse Molsbroek gekruist wordt door een van de vele padden die er leven. Echte natuurmensen kunnen er een extra dimensie aan hun uitstapje geven en de frisse herfstgrond op blote voeten ontdekken. Bezoek het Molsbroek.


5. Bewonder de Duitse Militaire begraafplaats van Lommel

In het bosrijke Lommel liggen 39.108 personen begraven waarvan het merendeel slachtoffer van WOII. Daarmee is de begraafplaats de grootste in zijn soort in West-Europa. Toch vind je hier ook 483 geïdentificeerde doden van de Eerste Wereldoorlog. De militaire begraafplaats van Lommel vertelt een omvangrijk deel van de oorlogsgeschiedenis in België en West-Europa. Bezoek deze adembenemende laatste rustplaats tijdens de herfst om te bezinnen tussen de vallende bladeren.


6. Het indrukwekkende landgoed Hobos

Het landgoed Hobos bestaat uit een uniek en afwisselend landschap van bossen, weilanden, vijvers, boomgaarden, houtkanten en een oud gebouwencomplex met moestuin en parkelementen. Gedurende de voorbije eeuw heeft het landschap geen ingrijpende wijzigingen ondergaan, waardoor het landgoed ook vandaag nog een uitzonderlijk gaaf en structureel geheel vormt. Een absolute aanrader tijdens de kleurrijke herfst. 


7. Het Zwin en museum Sincfala

Tijdens de Week van het Bos, die loopt van 8 tot 15 oktober, organiseert het Zwin een bijzondere herfstactiviteit. Onder het motto ‘ochtendstond heeft goud in de kan je er deelnemen aan een loopevenemt bij het krieken van de. Met een parcours doorheen de Zwinduinen en - polders en de start aan het vernieuwde Zwin Natuur Park kan je optimaal genieten van de unieke locatie.

Wie het wat rustiger aan wil doen, kan natuurlijk ook heerlijk wandelen in het natuurpark Zwin. Bij museum Sincfala, een eindje verderop, leer je dan weer de geschiedenis van de Zwinstreek kennen.


8. Ontdek Landschap De Liereman in het donker

Ook in Landschap De Liereman kan je tijdens de Week van het Bos terecht. Zij organiseren twee bijzondere wandelingen. Tijdens de duisterniswandeling worden de straatlichten voor één nacht niet aangestoken en ontmoet je misschien wel enkele verrassende nachtdieren. En op de paddenstoelenwandeling leer je misschien wel een kaboutertje kennen...

Ook op andere momenten tijdens de herfst, ben je meer dan welkom in Landschap de Liereman.


9. De bijzondere Plantentuin van Meise

Een uitstapje naar de Plantentuin van Meise betekent plezier voor het hele gezin. Je kan er de herfst beleven tussen de vallende blaadjes, of je net op een exotische bestemming wanen in de serres. Tijdens de Week van het Bos organiseert de Plantentuin speciaal voor kinderen nog een extra activiteit. Allen daarheen!


10. De IJzer- en Handzamevallei

In West-Vlaanderen is het heerlijk vertoeven langs de oevers van de IJzer. De 78 km lange loop van de rivier en zijn omliggende polders bieden adembenemende vergezichten. Je kan er te voet of met de fiets heerlijk uitwaaien in een landschap waar water, oorlogserfgoed en de grens met elkaar verweven zijn.


11. Herfstwandelingen in het Brugse Ommeland

Wat dacht je van een deugddoende wandeling langs een kasteel of abdij? Of liever even ronddwalen in een kasteelpark of -domein? In het Brugse Ommeland kan het allemaal. Bekijk hier alle herfsttips!

https://www.brugseommeland.be/nl/kastelen-en-abdijen/wandelen