5 monumenten om met je klas te bezoeken

Openluchtmuseum Bokrijk © Luc Daelemans
Het Gravensteen in Gent
Kazerne Dossin
Museum M © Robin Van Acker
Bakkerijmuseum Veurne

Vandaag vieren we Dag van de Leerkracht. Speciaal voor alle gemotiveerde onderwijzers die dagelijks met een heleboel passie voor de klas staan: een lijstje met 5 geweldige monumenten om met je klas te bezoeken! 


1. Openluchtmuseum Bokrijk in Genk

Een absolute klassieker om met de klas te bezoeken is natuurlijk het Openluchtmuseum Bokrijk. Op de indrukwekkende Limburgse vind je maar liefst 124 historische gebouwen terug! Ga jij ook met je klas op tijdreis binnenkort? Ontdek het scholenaanbod van het Openluchtmuseum Bokrijk.


2. De historische huizen van Gent

Historische huizen zoals het Gravensteen of de Sint-Pietersabdij zijn prachtige plekken, met betoverende gangen, eindeloze torentrappen, hoge zalen en paradijselijke tuinen. Al eeuwen woont er niemand meer. Toch zijn het geen lege of verlaten gebouwen. Ook vandaag valt er nog vanalles te beleven. Geweldige tentoonstellingen over de meest verscheiden onderwerpen, speurtochten, verkleedpartijen en workshops... Leerlingen én hun leerkrachten worden er steevast in de watten gelegd.


De geesten van de bewoners waren er nog rond. Soms kan je er enkele uren in hun huid kruipen. Zie je het voor je: de klas aan echte schrijftafeltjes, ganzenveer in de hand, omringd door krakende boekenkasten en gekke miniaturen? Historische huizen maakt er werk van om een jong publiek warm maken voor geschiedenis en cultuur.


Ontdek het scholenaanbod van de Historische Huizen.


3. Kazerne Dossin in Mechelen

De Dossinkazerne werd tussen 1942 en 1944 door de Duitse bezetter gebruikt als SS-Sammellager. Via dit doorgangskamp werden bijna 26.000 Joden en zigeuners gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Minder dan 5 procent overleefde de oorlog.

Vandaag vormt de oude kazerne samen met het nieuwe museumgebouw een baken van herinnering. Naast het Belgische verhaal van de Holocaust analyseert het museum ook mensenrechten vroeger en nu. Naast de permanente tentoonstelling biedt het museum ook tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en publieksactiviteiten aan.

Ontdek het scholenaanbod van Kazerne Dossin.


4. Museum M in Leuven

Bij M geloven ze in de kracht van levenslang leren, van kleuter tot student. Je komt er alles te weten over kunst, de wereld, de anderen en jezelf. M probeert je uit te dagen om scherper te leren kijken, om mee te participeren en om mee te bouwen aan de toekomst van het museum. Het onderwijs is er dan ook van harte welkom!


Ontdek het scholenaanbod van M.


5. Het Bakkerijmuseum in Veurne

Het Bakkerijmuseum biedt een heleboel educatieve activiteiten aan voor kinderen uit het kleuter- en lager én secundair onderwijs. Afhankelijk van de leeftijd kunnen leerlingen brood, speculaas of chocoladefiguren maken. Een klasbezoek aan het Bakkerijmuseum bestaat telkens uit een workshop en een bezoek aan het museum. 


Ontdek het scholenaanbod van het Bakkerijmuseum.


 

Meer inspiratie? Cultuurkuur helpt je op weg voor meer cultuurparticipatie op school.