6 forten om niet te missen tijdens de Fortengordel!

Fort Liezele
Fort Oelegem.
Fort Liefkenshoek.
Fort van Breendonk.
Fort 5, Edegem.
Antitankgracht, Haacht.

De Fortengordel is een jaarlijks evenement dat mensen wilt laten kennismaken met de forten in en rond Antwerpen. Via verschillende fiets- en wandelroutes leer je de 23 deelnemende forten kennen. Dit jaar vindt de Fortengordel plaats op zondag 21 mei rond het thema muziek. We inspireren je alvast met zes pareltjes van monumenten die je tijdens de Fortengordel kan bewonderen.


1.    Fort Liezele

Tussen de dorpskernen van Puurs en Liezele, ligt een betonnen mastodont verscholen in het groen. De vesting met bouwjaar 1908, is nu het best bewaarde en meest complete fort van de voormalige Vesting Antwerpen. Een bezoek aan Fort Liezele is een reis in de tijd.  Onder een dikke laag aarde en beton kan je in de museumzalen kennismaken met een rijke collectie originele uitrustingsstukken, wapens, foto’s en andere historische voorwerpen. 


Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het Fort van Liezele door het terugtrekkende leger helemaal geïsoleerd. Later werd het een voedseldepot, dan een gevangenkamp en nu is het een museum!


Ontdek dit prachtige fort tijdens de Fortengordel en maak gebruik van je Herita-korting.


2.    Fort Oelegem

Het fort van Oelegem deed mee in zowel Wereldoorlog 1 als 2. Vandaag heerst er enkel nog rust op het domein: het fort is een vleermuizenreservaat geworden. In het fort hebben zo’n 1300 vleermuizen hun thuis gevonden. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone.


Je kan ook dit bijzondere vleermuizenfort tijdens de Fortengordel bewonderen.

Met je Herita-lidkaart krijg je ook nog eens een fijn voordeel.


3.    Fort Liefkenshoek

Fort Liefkenshoek is een van de oudste forten rond Antwerpen. Het werd vanaf 1580 samen met het Fort van Lillo aan de andere kant van de Schelde gebouwd. Deze twee forten waren van groot belang voor de militaire controle over de scheepvaart: samen konden ze de Schelde afsluiten.


Als gevolg daarvan werden ze vaak belegerd en dat eindigde niet altijd goed: de forten zijn in Spaanse, Nederlandse, Franse, Oostenrijkse en Belgische handen geweest. Fort Liefkenshoek is heel goed bewaard gebleven, onder andere dankzij restauratiewerken.


Bezoek dit fort tijdens de Fortengordel.


4.    Fort van Breendonk

Het fort van Breendonk is berucht door de gruwel van de Tweede Wereldoorlog. Oorspronkelijk diende het fort als hoofdkwartier van het Belgische leger, maar al snel werd het gebruikt door de Duitse Gestapo als overgangskamp voor verzetslui en Joden.


Het museum is op eigen houtje te bezoeken, maar een gids volgen is hier zeker aan te raden. In het fort worden ook regelmatig tentoonstellingen en bijeenkomsten gehouden.


Dit Fort kan je ook tijdens de Fortengordel bezoeken.


5.    Fort 5 – Edegem

Van militair domein tot coworking space en vleermuizenreservaat: dit fort heeft een hele transformatie ondergaan. In Fort 5 Edegem vind je nu het Bolwerk: een co-workingruimte waar ondernemers, zelfstandigen en creatieven vergaderen en werken tussen de bogen van het fort. Het vleermuisreservaat in Fort 5 is niet toegankelijk. Eind augustus wordt er een avond georganiseerd voor vleermuiswandelingen met een gids. Dat is het enige moment waarop je het vleermuisreservaat kunt bezoeken.


Bezoek Fort 5 tijdens de Fortengordel.


6.    Antitankgracht Haacht

De Antitankgracht van Haacht maakte deel uit van de Belgische verdedigingslinie in de jaren dertig. De gracht strekt zich uit voor drie kilometer en bestaat uit een steunmuur in beton geflankeerd door diverse kunstwerken. Na de tweede wereldoorlog nam de natuur de gracht over en ontwikkelde de zone zich tot een waardevol habitat. In 2001 werd de gracht erkend als natuurreservaat. Op die manier komen erfgoed en natuur samen.


Ontdek de Antitankgracht tijdens de Fortengordel.


Praktisch

Bekijk zeker de website van de Fortengordel voor alle praktische informatie.