7 keer moderne kunst in eeuwenoude monumenten

M Museum © Robin Van Acker
Netwerk, Centrum voor Hedendaagse Kunst in Aalst.
CC De Grote Post. © Christophe Van Couteren
De Centrale in Gent.
De Roma © Paulien Verlackt.
FeliXart Museum
Kasteel van Gaasbeek © Luc Van Muylem

Wie denkt dat je in monumenten enkel stoffige kamers kan zien of moeilijke rondleidingen kan volgen, heeft zich grondig vergist. In deze 7 monumenten ontmoeten oud en nieuw elkaar. Je komt er de meest verrassende, moderne kunstvormen tegen!


1. Museum M en zijn schatkamer in Leuven

Wat vandaag het moderne museum M is, begon ooit als een 18de-eeuws rariteitenkabinet dat uitgroeide uit tot een stedelijk museum. In 2009 ontwierp toparchitect Stéphane Beel een nieuw museumcomplex waarbij de oude panden volledig geïntegreerd werden, met respect voor de historische waarde. Een wandeling door M is dan ook een wandeling door de architecturale geschiedenis.


Na 200 jaar telt de M-collectie meer dan 52.000 werken, maar M schuwt het experiment niet: de combinatie van hedendaagse kunst en oude meesters maakt het museum tot op vandaag uniek in Vlaanderen. Ook de M-Schatkamer van Sint-Pieter is een echte blikvanger. 


2. Netwerk, hét centrum voor hedendaagse kunst in Aalst

Netwerk huist in een van de weinige oud-industriële gebouwen van de stad Aalst die publiek toegankelijk zijn: de voormalige textielfabriek Passementerie Van den Brulle. Dankzij de industriële infrastructuur is er ruimte voor heel uiteenlopende artistieke projecten. In 2002 werd de prachtige architectuur van Eugeen Liebaut vernieuwd. Sindsdien vormt het gebouw zelf een wezenlijk onderdeel van het programma. 
 

Bij netwerk/centrum voor hedendaagse kunst vind je in eerste plaats beeldende kunst. Je kan bij Netwerk ook terecht voor een arsenaal aan tentoonstellingen, concerten, performances, film- en videovoorstellingen en lezingen. Kunstenaars en curatoren verblijven er ook regelmatig in residentie. 


3. Cultuur in de oude postgebouwen van Oostende

Het voormalige postgebouw in Oostende werd in 1945 door architect Gaston Eysselinck ontworpen. In de volgende eeuw vormde B-Architecten het schitterende gebouw om tot een bruisend cultuurcentrum. In De Grote Post kan je proeven van theater, comedy, dans, muziek, tentoonstellingen en meer. 


4. Oude elektriciteitscentrale wordt interculturele ontmoetingsplek

Sinds de jaren 80 zijn de oude, met cokes aangedreven generatoren van de stedelijke elektriciteitscentrale aan de Ham koud gezet. Vandaag is de Centrale als ontmoetingsplek een Gents begrip waar nog steeds energie wordt geproduceerd, maar dan wel mentale. Met een wereldrestaurant, muziekschool, café en rijk aanbod aan cultuur, is er altijd wel iets te doen.


5. De Roma als culturele trekpleister in Antwerpen

In Borgerhout staat Cinema Roma, een oude majestueuze zaal die mee de filmgeschiedenis van de stad Antwerpen heeft bepaald. De grote bioscoop was nochtans meer dan een gewone cinema. Het was een ontmoetingsplaats met ontspanning voor de ganse buurt. Een variétézaal met spektakelshows, galabals, toneelvoorstellingen en prijsuitreikingen. Iedereen kwam er over de vloer.


Dat is vandaag niet anders, na 20 jaar leegstand is de zaal heropgebouwd door vele vrijwillige handen. En het paleis om de hoek  is – net zoals vroeger - terug een echte volksschouwburg waar iedereen kan genieten van cultuur en vermaak. 


6. Het FeliXartmuseum van Drogenbos

De museumcollectie van kunstschilder werd jarenlang tentoongesteld op de zolderverdieping van het gemeentehuis van Drogenbos. Daar kwam in 1995 gelukkig een einde aan toen de omvangrijke collectie verplaatst werd naar een nieuw, prachtig museum in een oase van groen: het FeliXart Museum.


Tien jaar later kende het museum een metamorfose: het evolueerde van een monografisch naar een thematisch museum waar Felix De Boeck het vertrekpunt is geworden. Er werd ruimte gecreeërd voor tijdelijke tentoonstellingen en projecten zowel rond historische als rond hedendaagse avant-gardekunst. De eigen collectie van het FeliXart Museum omvat een selectie van meer dan 1500 werken uit het oeuvre van Felix De Boeck.


7. Het kunstzinnige kasteel van Gaasbeek

Het Kasteel van Gaasbeek creëert regelmatig tentoonstellingen in samenwerking met kunstenaars. Deze projecten combineren geschiedenis, erfgoed, kunst, verhalen en theater op een sfeervolle en interactieve manier. De tentoonstellingen lopen door verschillende, soms zelfs alle kasteelzalen. Zo ervaar je schitterende kunstexposities in het authentieke decor van het kasteel.


 

Ledenvoordeel

Bij al deze monumenten krijg je als lid van Herita een mooi voordeel.

Ontdek hier alle voordelen met jouw Heritalidkaart.